Ако допреди години високият холестерол засягаше хора над 60 години, то вече възрастовата граница драстично е паднала. А митът, че от завишените му нива страдат само пълните хора е напълно развенчан. Да, наднорменото тегло определено е фактор, но има все повече хора на 30 години, които са слаби и въпреки това са с високи нива на холестерол.
Вижте още: С тази подправка нашите баби са отслабвали и са премахвали задържаните течности
Причината е храната и най-вече всички полуфабрикати, които станаха неизменна част от менюто ни. Добрата новина е, че част от лечението на високия холестерол отново е храната.
Всъщност, холестеролът е жизненонеобходима мастна субстанция. Тя е важна съставна част на клетъчната стена, активира мозъчната дейност и е изходен материал за продукцията на хормони, на жлъчна киселина и витамин D. Високите му нива обаче водят до запушване на съдовете, а това е предпоставка за сърдечно-съдови заболявания.
Днес ви представяме 5 храни, които смъкват холестерола.
Авокадо
То съдържа прости ненаситени мастни киселини, които понижават лошия и повишават добрия холестерол.
Круши
Съдържат лигнин, баластно вещество, което помага при разграждането на холестерола в червата.
3. Риба – херинга, скумрия и сьомга
Съдържат големи количества омега-3 мастни киселини. Те понижават нивото на триглицеридите.
4. Сланина
Това, че сланината намалява холестерола в кръвта на пръв поглед изглежда парадоксално, но именно в нея е намерена за първи път арахидонова киселина, която помага да се регулира нивото на холестерол в кръвта, да се нормализира хормоналният баланс, а също така участва в строежа на клетките в нашия организъм.
5. Орехи
Проучване сочи, че 43 грама сурови орехови ядки спомага за намаляване на нивата на общия и LDL холестерол. Те осигуряват полиненаситени мастни киселини, смятани за "добри мазнини". Но също така съдържат и алфа-линолова киселина. За нея се смята, че действа противовъзпалително, помагайки за намаляване натрупването на плака в коронарните артерии.