5 храни, богати на желязо (без месо)


5 храни, богати на желязо (без месо)
Снимка: iStock

Желязото е основен минерал - то повишава енергийните ни нива, изостря концентрацията ни и помага за циркулацията на кислород в телата ни. И телата ни бързо забелязват, когато не ядем достатъчно храни с високо съдържание на желязо. Желязото е ключов компонент на хемоглобина, протеинът в червените кръвни клетки, който пренася кислород от белите дробове до всяка клетка в тялото. Без достатъчно желязо хората могат да изпитат умора, слабост и затруднено концентриране. Като променим хранителния си прием, за да дадем приоритет на богатите на желязо храни, можем по-добре да постигнем силно и здраво тяло. За да ви помогнем да започнете, ето пет храни, които са богати на желязо.

Видове желязо

Има два вида желязо, които могат да бъдат намерени в храната: хем и нехем. Хем желязото се намира в животински продукти - като месо, риба и домашни птици - докато нехем желязото се намира в храни на растителна основа като плодове, зеленчуци и ядки. Хемовото желязо обикновено се усвоява по-лесно, но нехемовото желязо може да се усвои правилно чрез едно просто хранително вещество: витамин С. Изстискайте лимонов сок върху вашата спаначена салата, добавете цветни чушки към вашия боб или включете ягоди във вашето зелено смути, за да подобрите усвояването на желязото.

5 здравословни храни с високо съдържание на желязо

Леща

Боб, боб - колкото повече ядете, толкова повече се повишават нивата на желязо! Въпреки че технически лещата не е боб, и двете принадлежат към семейството на бобовите растения и са пълни с хранителни вещества. Например, лещата предлага приблизително 36% от дневната стойност за желязо, което я прави едновременно ефективен и вкусен начин да гарантирате, че приемът на желязо е висок.

Черен шоколад

Черният шоколад (70% какао или повече) е питателна храна, която осигурява антиоксиданти и 19% от дневните нужди от желязо.

Киноа

Киноата е една от най-универсалните псевдозърна, която е не само богата на протеини, но и на желязо. Една чаша сготвена киноа съдържа 15% от препоръчителното дневно количество желязо, което означава, че колкото повече включвате в любимите си ястия, толкова по-висок е приемът на желязо.

Тиквени семки

Тиквените семки също са чудесен източник на желязо! Тези семена са питателни и лесно се добавят към овесени ядки, кисело мляко или салати. Само 30 грама печени тиквени семки осигурява 13% от дневните нужди от желязо.

Листни зеленчуци

Зеленчуците винаги ще играят роля за здравословните нива на желязо - особено листните зеленчуци. Разновидности като зелени зеленчуци, манголд, къдраво зеле и спанак са добри източници на желязо, осигуряващи от 6 до 22% [дневна стойност] за желязо, в зависимост от зеленото. Неварените листни зеленчуци обаче могат да съдържат оксалати, които намаляват вероятността от усвояване на желязо, затова е хубаво да добавяте Витамин C под формата на лимон, например.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Светът е огледало на твоите мисли, чувства и действия и винаги ще ги връща обратно към теб.

Дийпак Чопра

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама