5 билки за баланс на женските хормони


5 билки за баланс на женските хормони
Снимка: iStock

Хормоналните дисбаланси могат да повлияят на вашето физическо здраве, емоционално и психическо благополучие и плодовитост.

Ето кои са едни от най-добрите билки, които балансират хормоните и облекчават неприятните симптоми. Не забравяйте, че ключът е персонализираната грижа и винаги се консултирайте с вашия лекар, преди да опитате някакви билкови лекарства.

Какво са хормоните

Хормоните са химически пратеници, които регулират много процеси в тялото ви - от менструалния ви цикъл и плодовитостта до настроението, енергийните нива, метаболизма и др.

Женските хормони в ранна и средна възраст се произвеждат циклично. Хормоните са най-ниски през първите няколко дни от менструацията и след това естрогенът се увеличава през първите 2 седмици до пик, заедно с пик на тестостерон, предизвиквайки овулация.

Има последващо повишаване на прогестерона през втората половина на цикъла, докато нивата на естроген и прогестерон спаднат точно преди началото на следващия ви цикъл.

Важни циклични хормони включват естроген, прогестерон и тестостерон. Тези хормони влияят на други хормони като хормони на щитовидната жлеза, адреналин, норадреналин, кортизол и инсулин.

Вижте още: 5 билки, които подобряват работата на мозъка

Често срещан дисбаланс на женските хормони

Хормонален дисбаланс може да възникне, когато има дисрегулация в психоимуноневроендокринните мрежи. Ето някои от често срещаните дисбаланси на женските хормони:

  • Естрогенна доминация (високо съотношение на естроген към прогестерон) – това е често срещаният термин, но механично обикновено има дефицит на прогестерон. Това се случва при ановулаторни цикли (цикли, при които не настъпва овулация) и при цикли с дефицит на лутеална фаза и нередовни цикли. Често се среща по време на перименопаузата.
  • Висок кортизол - обикновено се свързва с неконтролирани остри или хронични физически, психологически или емоционални стресори
  • Висок инсулин с инсулинова резистентност
  • Нисък естроген - като RED-S или функционална хипоталамична аменорея
  • Висок тестостерон - като PCOS
  • Висок или нисък хормон на щитовидната жлеза - като Хашимото или заболявания на щитовидната жлеза на Грейв.
  • Свързан с възрастта спад в производството на тестостерон, това обикновено се забелязва около времето на перименпаузата или менопаузата.

Балансирането на женските хормони е сложна мултисистемна работа за вашето тяло. Когато има излишък от хормони или по-ниски нива на хормони, вашите хормони са нерегулирани. Регулирането на хормоните се влияе от:

  • вашата диета, имате нужда от достатъчно гориво и хранителни вещества,
  • нива на стрес, емоционален стрес и травма,
  • упражнения,
  • състояние на вашата нервна система,
  • самота, интимност и приятелства,
  • сън,
  • здравето на вашите чревни бактерии,
  • химикали, разрушаващи хормоните в нашата среда (ендокринни разрушители).

Когато един от тези фактори не е балансиран, това може да доведе до хормонален дисбаланс, който може да се прояви като проблеми като предменструален синдром (ПМС), акне, тежки или леки периоди, болезнени гърди, наддаване на тегло, тревожност, депресия и др.

Билки за балансиране на женските хормони

Китайска ангелика

Китайската ангелика често се нарича и "женски женшен". Тя е била основен продукт в традиционната китайска медицина от векове. Също така се използва често в японската и корейската традиционна медицина.

Предлага ръка за помощ на много жени, които се борят с менструални нередности и симптоми на менопауза.

Действие в тялото: Поддържа вашата централна нервна система и насърчава по-добър приток на кръв към тазовата област, облекчавайки менструалните болки и симптомите на ПМС.

Странични ефекти: При повечето жени се понася добре. Някои обаче могат да изпитат леко храносмилателно разстройство и е важно да го избягвате по време на бременност поради потенциала му да стимулира контракциите на матката.

Вижте още: 6 неща, които НЕ знаете, че се случват по време на цикъл

Мака

Направо от регионите на Андите в Перу и Боливия, мака е универсален кореноплоден зеленчук с адаптогенни свойства, което го прави идеален както за жени, така и за мъже.

Действие в тялото: Мака подхранва и поддържа вашата ендокринна система, насърчавайки хормоналния баланс и облекчавайки симптомите на ПМС и менопаузата. Освен това може да повиши енергийните нива и да засили либидото. Често се използва за подпомагане на плодовитостта.

Странични ефекти на Мака: Маката обикновено е безопасна, когато се използва умерено. Въпреки това, както при всяка нова добавка, обърнете внимание как тялото ви реагира.

Малинови листа

Малиновите листа са любими от стари времена за поддържане на женското репродуктивно здраве. Пълни с основни хранителни вещества като витамини C и B, калций и магнезий, те са истински приятел на вашата матка.

Действие в тялото: Този възхитителен лист нежно тонизира матката и тазовите мускули, насърчавайки по-гладките менструални цикли и поддържайки плодовитостта.

Странични ефекти: Ако сте бременна, разумно е да се консултирате с вашия лекар, преди да добавите  малинови листа към вашата уелнес рутина.

Див ям

Дивият ямс съдържа диосгенин, съединение, което действа като естроген в тялото ви, което го прави ценен за хормонална подкрепа.

Действие в организма: Тази билка насърчава по-гладките мускулни контракции, облекчавайки менструалните болки и дискомфорт.

Странични ефекти на дивия ямс: Той е безопасен за повечето жени, но ако сте бременна или кърмите, най-добре е да го избягвате или да се консултирате с вашия лекар.

Масло от вечерна иглика 

Маслото от вечерна иглика, невероятен източник на гама-линоленова киселина, може да помогне за поддържане на хормоналния баланс.

Действие в тялото: Маслото от вечерна иглика регулира хормоналните колебания, облекчава симптомите на ПМС, включително възпалени гърди и подобрява здравето на кожата.

Странични ефекти: Рядко някои жени могат да изпитат леки стомашно-чревни проблеми или главоболие. Бременните жени трябва да го избягват, тъй като може да стимулира контракциите на матката.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама