4 противовъзпалителни напитки, които да пиете


4 противовъзпалителни напитки, които да пиете
Снимка: iStock

Възпалението е нормален и важен телесен процес. Това е начинът, по който имунната система реагира на болести, наранявания и микроби. Типичното възпаление може да причини болка, подуване или обезцветяване, но всеки дискомфорт трябва да е лек. При някои хора обаче възпалението възниква в здрава тъкан - тогава може да се превърне в проблем. За щастие можем да структурираме диетата си, за да ни помогне да се борим с възпалението. Независимо дали страдате от хронично възпаление или просто се опитвате да поддържате здравословен начин на живот, експертите казват, че има специфични хранителни характеристики, на които трябва да внимавате, когато избирате противовъзпалителна напитка.

Зелен чай

Изследванията показват, че зеленият чай може да намали възпалението, като едно проучване заключава, че хората, които редовно консумират екстракт от зелен чай, имат по-ниски нива на С-реактивни протеини, които са индикатори за възпаление.

Също така е важно да приготвите своя зелен чай по начин, който увеличава максимално ползите от него. Потапянето на пакетчето чай в гореща вода няма да позволи на съединенията да се разпръснат във водата. Трябва да оставите чая да престои, преди да го пиете.

Вижте още: 4 напитки, които ще ви помогнат да отслабнете

Сок от нар

Антиоксидантите помагат в борбата с оксидативния стрес, намалявайки възпалението в тялото. Една богата на антиоксиданти напитка е сокът от нар, който също съдържа растителното съединение пуникалагин. Изследванията показват, че пуникалагинът, открит в плодовете, листата и корите на нара, има противовъзпалителни свойства.

Ако не харесвате нар, други напитки, които съдържат антиоксиданти, включват гроздов сок, кафе и дори червено вино - в умерени количества, разбира се - също могат да свършат работа. Само не забравяйте да внимавате за съдържанието на добавена захар.

Напитки с куркума

Може да искате да използвате куркума, когато готвите любимите си индийски и югоизточноазиатски ястия, но се оказва, че наситената подправка може да бъде и добро допълнение към противовъзпалителна диета. Куркумата съдържа куркумин, друго растително съединение, което изследванията показват, че може да помогне за намаляване на възпалението. С наближаването на есента "златното мляко" – традиционна индийска напитка, приготвена със загрято мляко, куркума и други подправки – е само един страхотен вариант за уют.

Вижте още: Как да си направите златно мляко с куркума

Чай от джинджифил

Ако не сте фен на зеления чай, но все още търсите напитка с противовъзпалителни свойства, чаят от джинджифил може да бъде правилният избор за вас. Намерен в пресния джинджифил, гингеролът е друго растително съединение, което според проучванията може да облекчи възпалението. Чаят от джинджифил е едновременно лесен за приготвяне у дома и е сгряваща напитка за по-хладните месеци.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама