Червеното цвекло е популярен есенен зеленчук. Неговият земен, но леко сладък вкус се съчетава добре с други зеленчуци и плодове. Цвеклото също може да се похвали с впечатляващо хранително съдържание, което го прави умен избор за включване в диетата ви по време на бременност.
Ползи от цвеклото по време на бременност
Цвеклото е пълно с витамини, минерали и може да се приготви по много вкусни начини. Освен неговия вкус и хранителна стойност, то може също да осигури на вас и вашето бебе някои допълнителни ползи за здравето.
Редовно изхождане
По време на бременност хормоните могат да забавят храносмилането. Яденето на храни, богати на фибри, може да помогне за предотвратяване на запека при бременност.
Цвеклото е с високо съдържание на фибри: една чаша съдържа близо 4 грама, което е около 14 процента от дневната препоръка от 28 грама. Така че, яжте, за да поддържате нещата!
Може да помогне за предотвратяване на дефекти на невралната тръба
Цвеклото също е добър източник на фолат или фолиева киселина. А получаването на достатъчно фолиева киселина може да помогне за предотвратяване на определени проблеми с развитието при раждането, като аненцефалия и спина бифида.
По време на бременност обикновено трябва да се стремите да получавате 400 микрограма фолат или фолиева киселина всеки ден, според CDCT Trusted Source. Някои високорискови бременности обаче може да се нуждаят от значително повече фолиева киселина, така че не пречи да се консултирате с вашия лекар.
Трудно е да получите достатъчно фолиева киселина само от диетата. Така че, заедно с яденето на цвекло, трябва да приемате и висококачествени пренатални витамини, които съдържат фолиева киселина или фолат.
Вижте още: Не пийте лекарства, яжте червено цвекло: 8 болести, които лекува
Може да помогне при анемия
Желязодефицитната анемия може да се появи по време на бременност и да доведе до симптоми като умора и слабост. Ето защо експертите препоръчват да приемате 30 до 60 милиграма желязо на ден.
Докато цвеклото не съдържа толкова желязо, колкото, да речем, една пържола, то е добър растителен източник на минерала – чудесен за вегетарианци и вегани, които искат да увеличат приема си.
За поддържане на теглото
"Яденето за двама" всъщност не се препоръчва по време на бременност. Американският колеж по акушерство и гинекология (ACOG) предлага да приемате допълнителни 340 калории на ден, като започнете през втория триместър, ако носите едно бебе. Това количество се увеличава до 600 калории на ден, ако носите близнаци.
Цвеклото е добро допълнение към вашата диета, защото е пълно с витамин С, калий, фибри, фолиева киселина, манган и желязо – като същевременно е с ниско съдържание на калории (70 на чаша) и може да се похвали с 87 процента съдържание на вода.