4 храни, които помагат за намаляване на газовете


4 храни, които помагат за намаляване на газовете
Снимка: iStock

Това е усещане, с което може да сте твърде запознати - след като сте изяли обилна и богата на фибри храна, се появява онова неизбежно усещане за газове. Въпреки че подуването на корема и газовете са сравнително нормална част, това често е неудобно усещане, което предпочитате да избегнете напълно (или най-малкото да намалите драстично).

Защо образуваме толкова газове

Не само храните, които ядем, причиняват газове в тялото – това са и нашите енергийни нива, според лекаря д-р Джоузеф Меркола. "Когато вашите клетки не са в състояние да произвеждат достатъчно енергия, това нарушава деликатния баланс в червата ви", обяснява той. "Това позволява на кислорода да проникне там, където не трябва, убивайки добрите бактерии и позволявайки на вредните да процъфтяват." След като вредните бактерии се установят в тялото ни, те ни пречат да разграждаме ефективно фибрите, което води до газове и подуване на корема.

Ето какви храни помагат за намаляване на газовете

Папая

Папаята е не само вкусна, но е и ефективна храносмилателна помощ. Съдържа папаин, мощен храносмилателен ензим, който помага за разграждането на протеините в храносмилателния тракт. Може да намали ферментацията на несмляната храна за бактериите, произвеждащи газове. На практика няма нищо, което този супер плод да не може да направи и с малко рутинни похапвания може да ви помогне да облекчите значително количество газове.

Вижте още: Как да готвите зеле така, че да НЕ образува газове

Джинджифил

Джинджифилът не е запазен само за добавяне на вкус към любимите ви ястия - той също може да ви помогне да смилате по-добре. Активните съединения на джинджифила, особено гингеролите и шогаолите, притежават мощни противовъзпалителни и газогонни свойства. След обилно хранене най-лесният начин да използвате джинджифил за подпомагане на храносмилането е като го накиснете в гореща вода, почти като чай, след което да изпиете течността.

Краставици

Краставиците са нещо повече от вкусни и хидратиращи. Те също така са идеални за храносмилане и намаляване на газовете. Хидратирането и получаването на повече вода в тялото ви е най-добрият начин да поддържате храносмилането си регулирано и да предотвратите ферментацията на уловените храни в червата – това е също лубрикант от природата. 

Вижте още: 8 съвета как ефективно да намалите подуването на корема

Кисело мляко

Качественото кисело мляко е друга страхотна храна за намаляване на газовете, стига да съдържа активни култури. Тези полезни млечнокисели бактерии, помагат при храносмилателен дистрес в дългосрочен план, което може да означава по-малко газове и подуване на корема.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама