Пъпешът е невероятно богат източник на полезни хранителни вещества. Той съдържа голямо количество витамини, аминокиселини и минерали.
В състава на жълтия плод влизат вещества като калций, магнезий, желязо, калий, които са от особено значение за нормалната функция на сърдечно-съдовата система и жлезите с вътрешна секреция.
Пъпешът почти не съдържа калории, което го прави перфектен за хората, които искат да премахнат излишните килограми.
Ползи:
1.Регулира кръвното налягане. Калият във него предпазва от хипертония.
2.Полезен е за очите. Вкусният плод има високо съдържание на витамин А и бета каротин, които предпазват от развитието на катаракта.
3.Помага за отслабване. Съдържа изключително малко калории и огромна част от състава му е вода.
4.Помага при диабет. Веществата в пъпеша регулират кръвната захар.
5.Не съдържа холестерол.
ЗАЩО ДА СИ ПОХАПВАТЕ ГРОЗДЕ ПО-ЧЕСТО
6.Повишава имунитета. Богат източник е и на витамин С.
7.Помага при язва.
8.Облекчава запека. Пъпешът съдържа не малко количество диетични фибри, които играят роля за облекчаване на състоянието.
9.Предпазва от камъни в бъбреците.
10.Полезен е при бременност. Фолиевата киселина в пъпеша предотвратява задържането на вода в тялото, като премахва ненужните количества натрий от организма.
11.Помага за съня. Отпуска нервите и мускулите.
12.Облекчава менструалните болки. Пъпешът има свойства на антикоагулант.
13.Предпазва от ракови заболявания. Витамин С унищожава свободните радикали в организма.
14.Помага при отказване от тютюнопушенето.
15.Предпазва от сърдечни заболявания. Аденозинът в пъпеша разрежда кръвта, което намалява риска от заболявания на сърцето.