12 признака, че имате дефицит на витамин B12


12 признака, че имате дефицит на витамин B12
Снимка: iStock

Това е един от витамините, които тялото не може да произвежда само: витамин В12. Ето защо е важно да знаете кога имате дефицит – и да приемате добавки, когато е необходимо.

Какво е витамин B12 и за какво е?

Витамин B12 е част от по-голямата група витамини от група B, които заедно с витамин D, витамин A и витамин C се считат за основни за правилното функциониране на тялото.

Витамин B12, известен също като кобаламин, помага за образуването на червени кръвни клетки и костен мозък, понижаването на нивата на холестерола в кръвта, както и за нормалната нервна функция. Също така е важен за метаболизма на многобройни молекули, като по този начин превръща хранителните вещества в енергия, която тялото да използва.

Той също така се намесва в синтеза на допамин и норепинефрин, които са хормони, произведени в стресови ситуации. Витамин B12 може да помогне на тялото да се противопостави на стреса и умората чрез увеличаване на енергията и концентрацията и подобряване на когнитивната функция.

Нашето тяло не произвежда витамин B12 самостоятелно, така че е от съществено значение да се уверите, че си го набавяте или чрез здравословна диета, или чрез добавки.

Вижте още: Защо витамин В12 е толкова важен за здравето

Симптомите на дефицит на витамин B12

Дефицитът на витамин B12 може да възникне, когато не се консумира достатъчно или тялото ви не го усвоява правилно. Дефицитът се проявява чрез вид анемия, наречена пернициозна анемия.

Физическите симптоми на дефицит на витамин B12 са:

  • Слабост и умора
  • Бледост
  • Състояние на объркване, раздразнителност или депресия
  • Спад в концентрацията
  • Загуба на тегло
  • Недостиг на въздух
  • Замаяност
  • Ускорен сърдечен ритъм
  • Увеличен черен дроб и далак
  • Изтръпване на ръцете и краката
  • Усещане за слабост в ръцете и краката
  • Мускулна слабост

Храни, богати на витамин B12

Витамин B12 се намира изключително в животински продукти, поради което вегетарианците обикновено имат ниско съдържание на хранителни вещества.

  • месо
  • черен дроб
  • риба
  • миди
  • миди
  • мляко
  • яйца

Растителните храни не са източник на витамин B12. В миналото погрешно се смяташе, че някои водорасли, като спирулината, могат да осигурят този витамин, но беше доказано, че това всъщност е съединение, което е псевдовитамин B12, несравним с този от животински източници и е неактивен при хората, не е бионаличен и не се усвоява.

Темпе, направено от ферментирали соеви зърна, и комбуча са сред малкото растителни храни, в които присъства витамин В12, но те не съдържат достатъчно от него, за да отговорят на нашите изисквания.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама