"Изглеждам и съм" - скулптурна композиция от живи модели


"Изглеждам и съм" - скулптурна композиция от живи модели
Снимка: ПР

"Изглеждам и съм" представлява пърформанс или скулптурна композиция от живи модели, облечени в последната модна колекция на Мариела Гемишева от 11 силуета в една единствена конструкция с име "скафандър за ангели", материал 100% коприна в ахроматична тоналност. Инсталацията-пърформанс ще бъде показана на 18 октомври, петък, 18:00, в галерия "Структура".

Проектът "Изглеждам и съм" е замислен като форма на представяне и "консумация" на концептуална мода извън традиционната конвенция и функция на модния дизайн. Тук модата присъства едновременно като медия и като експериментално поле, където облеклото е само средство за игра със собствената личност или за своеобразно изследване на взаимоотношенията между личност и облекло.

В акцията присъства и емблематичен автопортрет на М. Гемишева от проекта "Out of Myself" от 2002 г., където след целенасочен флирт със собствения си дизайн стига до абсолютното освобождаване от него. Не случайно "Изглеждам и съм" се появява 22 години по-късно като акция, изследваща така наречената устойчива или бавна мода. Себепознаването е основна функция и смисъл на съвременното етично облекло.

"Работата ми като моден дизайнер и артист е съчетание на два подхода – този на класическия моден дизайн, който обръща внимание на конструкцията на облеклото в неочакваното съчетание на материалите, спецификата на аксесоарите, цялостния имидж и подхода към подчертано скулптурната форма на облеклата или облеклото като арт обект. Те не биха могли да бъдат носени по всяко време и на всяко място. Чрез композицията и динамиката в силуетите дефилетата представляват нещо повече от просто показване на утилитарни предмети. За мен те се превръщат в пространствено и времево разгръщане на структури и материали, създаващи усещането за "тръгнала на разходка" скулптурна изложба" (Лъчезар Бояджиев). Водещ принцип е играта и употребата на разнообразни елементи в дрехата, на форми и знаци от различни социални и културни пространства, нанесени чрез нов хармонично-дисхармоничен дизайнерски подход. Модата е употребена като съвременен феномен и е територия – преди всичко – за художествена дейност. За себе си мисля като за моден дизайнер, който не се интересува от мода." (от каталога Self-Portrait).

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Мода


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама