Хитрост или лудост: Чантите вече не са аксесоари, а инвестиции (СНИМКИ)


Хитрост или лудост: Чантите вече не са аксесоари, а инвестиции (СНИМКИ)
Снимка: iStock

През последните години се наблюдава интригуваща промяна в света на модата. Докато индустрията процъфтява с постоянни иновации и нови идеи, се появи неочаквана тенденция: възраждането на старите чанти.

Хората, които се интересуват от мода, сега се ровят в гардеробите си или проучват пазарите за втора употреба в търсене на хитови дизайни от последното десетилетие. Това не са просто винтидж стилове с историческо значение или вечна класика, те вече се възприемат като инвестиции.

Колкото по-износена, толкова по-добре

Интересното е, че признаците на износване по тези чанти вече не се възприемат като някакъв дефект. Всъщност някои купувачи специално търсят по-стари, счупени чанти по две причини - за да култивират спокойна и автентична атмосфера или за да ги купят по-евтино и да ги реновират.

Вижте още: Jackie на Gucci: Една чанта на 75 години, която е все така актуална (СНИМКИ)

Само през 2022 продажбите на дизайнерски чанти в „прилично“ състояние, които може да показва видими признаци на употреба, почти са се удвоили.

Въпреки че тази промяна в потребителските предпочитания може да изглежда като мимолетна мода, тя означава по-дълбока промяна на пазара. Цикличният характер на модата и нейното постоянно препращане към минали стилове са добре известни, но тази тенденция подчертава ново оценяване на близкото минало. Привлекателността се крие в ексклузивността и уникалността на тези някога модерни чанти, които сега притежават носталгичен чар. Тъй като модната индустрия продължава да се развива, очарователно е да наблюдаваме възхода на инвестиционните чанти.

Феноменът на инвестиционните чанти

Дамските чанти за инвестиция превзеха света на модата, превръщайки се във възходяща тенденция, която привлече вниманието както на модните ентусиасти, така и на опитните инвеститори.

През последното десетилетие инвестиционните чанти се превърнаха от обикновени аксесоари в много търсени активи. Тези дизайнерски чанти, внимателно изработени с безупречно внимание към детайла, придобиха значителна стойност с течение на времето. Подобно на инвестирането в изобразително изкуство или редки колекционерски предмети, хората сега се обръщат към инвестиционни чанти като начин да диверсифицират своите портфейли и потенциално да постигнат значителна възвръщаемост.

Вижте още: Fendi Baguette: Една от най-емблематичните чанти в света (СНИМКИ)

Това, което отличава инвестиционните чанти от обикновените модни аксесоари, е способността им да запазват или увеличават стойността си с течение на времето. Докато повечето модни артикули се обезценяват с промяната на тенденциите, инвестиционните чанти запазват своята привлекателност поради ограничената си наличност, ексклузивност и емблематичен статус. Модни къщи като Hermès, Chanel и Louis Vuitton се превърнаха в синоним на чанти, достойни за инвестиция, които поддържат първокласни цени както на първичните, така и на вторичните пазари.

Топ 3 на инвестиционните чанти

Hermès Birkin: Когато става въпрос за инвестиционни чанти, Hermès Birkin е безспорна тежка категория. Създадена за известната актриса Джейн Бъркин, тази вечна и емблематична чанта постоянно превъзхожда други инвестиции, като някои редки издания се продават за астрономически суми.

Classic Flap на Chanel: Чантата с капак на Chanel, особено моделът Classic Flap, е друг основен продукт на пазара на инвестиционни чанти. Със своята мигновено разпознаваема ватирана шарка, преплетено лого CC и вечна елегантност, чантата с капак на Chanel се превърна в символ на лукс и изтънченост.

Louis Vuitton Speedy: Като една от най-разпознаваемите марки луксозни дамски чанти, Louis Vuitton също е издълбала място на пазара на инвестиционни чанти. Louis Vuitton Speedy, с отличителния си монограм и гъвкав дизайн, се превърна в предпочитан сред инвеститорите, които се интересуват от модата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Светът е огледало на твоите мисли, чувства и действия и винаги ще ги връща обратно към теб.

Дийпак Чопра

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама