7 грешки, които допускаме при избора на летни обувки


7 грешки, които допускаме при избора на летни обувки
Снимка: iStock

Както винаги по това време на годината, рафтовете на магазините са отрупани с богат избор от летни обувки за всеки вкус – било то като форма, цвят или цена. Но, стремейки се да изглеждате красиво, трябва да помните също за здравето, удобството и хигиената на краката.

Ето 7 грешки, които често допускаме при избора на летни обувки

1. Подметката е твърде тясна

Носенето на обувки, чиито подметки са твърде тесни за краката ви, създава неприятно впечатление. В допълнение, това може да допринесе за деформация на ставите на краката и да доведе до появата на буниони (кокалчета) на големите пръсти. Тесните обувки често причиняват врастване на ноктите, както и дразнене на кожата, което води до образуване на мазоли.

Вижте още: 6 тенденции при сандалите за лято 2024 (СНИМКИ)

2. Подметката е по-дълга от стъпалото

Прекалено дългите подметки са често срещана характеристика на джапанките и сандалите, които имат каишка, минаваща между пръстите. При такива обувки разстоянието между върховете на пръстите и предния ръб на подметката обикновено е твърде широко. Нормалното разстояние не трябва да е повече от 1 см. Това представлява границата на свобода на крака вътре в обувката. Когато разликата е твърде голяма, ходенето става неудобно и небезопасно - нещо, което може да провокира тъканни и ставни заболявания. Освен това рискувате да се спънете, докато се изкачвате по стълби.

3. Подметката е твърде къса

При сандалите, когато подметката е твърде къса, трябва постоянно да подпирате обувките с пръстите си, за да не паднат. Това означава, че мускулите остават напрегнати през цялото време, като натоварването върху стъпалото се разпределя неравномерно.

4. Обувките стоят твърде свободно

Когато обувките ви стоят твърде свободно, почти единственото нещо, което ги предпазва от падане, са пръстите на краката ви. Следователно мускулите на краката се натоварват, което може да ви създаде неприятна тътреща се походка. Освен това носенето на такива обувки може да доведе до деформации на пръстите и ставите, появата на мазоли, болки в коленете и гърба.

Вижте още: So Kate на Christian Louboutin: Иконичните обувки, вдъхновени от Кейт Мос (СНИМКА)

5. Обувки от неестествени материали

През летните месеци е особено препоръчително да носите обувки от естествени материали, като кожа или текстил. Носенето на обувки от изкуствена кожа при топло време може да бъде опасно за вашето здраве, тъй като високите температури предизвикват взаимодействие на различните химически компоненти с кожата. Освен това такива обувки имат лоша вентилация на краката, което може да доведе до гъбични инфекции, протриване и рани.

6. Носенето на затворени обувки на бос крак

През лятото носенето на босо на затворени обувки (като мокасини) води до силно изпотяване и загрубяване на кожата на петите. Препоръчително е да носите такива обувки с чорапи.

7. Подметката на обувките е твърде тънка

Носенето на обувки с равна и тънка подметка повече от 1-2 часа на ден може да навреди на вашето здраве. Такива обувки не са предназначени да омекотяват удара на петата върху повърхността на ходене, което означава, че вашият скелет получава микротравма при всяка стъпка.

Друг недостатък е, че краката ви остават в състояние на постоянно напрежение, което увеличава риска от навяхвания и други наранявания. Освен това телесното ви тегло не е разпределено равномерно по стъпалото. Можете значително да намалите тези вредни ефекти, като използвате ортотични стелки, но вашият най-добър избор за ежедневно носене все пак ще бъдат обувки, които поддържат формата си, с ток от 2 - 4 см.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Мода


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


  • Таро карта за всяка зодия за 6 юли 2024...
    Таро карта за всяка зодия за 6 юли 2024

    Научете вашата Таро карта за тази събота, 6 юли 2024, според зодията.  Овен Карта Таро: Умереност Тази карта ви приветства да намерите баланс и умереност във всички области на живота. Вдъхновява ви да подхождате към нещата в живота си с цяло сърце, намерение и ангажираност. Започнете да се...

  • Късметче за всяка зодия за 6 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 6 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за тази събота, 6 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Ново приятелство, което ще остане за цял живот. Телец Някой ще ви признае чувствата си. Вижте още: Най-важният урок за всяка зодия за ЮЛИ 2024 Близнаци Магията на позитивните мисли прави чудеса....

  • Късметче за всяка зодия за 8 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 8 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този понеделник, 8 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен На работа ще се случват чудеса, може би в парички, а може би в... Телец Обаждане, което ще промени някои неща в живота ви - към положителна насока. Вижте още: Какво трябва да чуе всяка зодия преди края...

  • Хороскоп за днес, 6 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 6 юли 2024

    Научете какво ви очаква тази събота, 6 юли 2024, според зодията.  Овен Днес, Овни, Марс влияе върху вашата комуникационна сфера, насърчавайки динамични разговори и дебати. Денят е отличен за преговори или изразяване на вашите идеи. Имайте предвид склонността да бъдете прекалено агресивни;...

  • Таро карта за всяка зодия за 8 юли 2024...
    Таро карта за всяка зодия за 8 юли 2024

    Научете вашата Таро карта за този понеделник, 8 юли 2024, според зодията.  Овен Карта Таро: Три чаши Красиво нещо е да имате подкрепата на общността. Това е страхотен момент да инвестирате в приятелствата си и да не се страхувате да сте първите, които ще протегнат ръка, да бъдете уязвими или...

  • Хороскоп за днес, 8 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 8 юли 2024

    Научете какво ви очаква този понеделник, 8 юли 2024, според зодията.  Овен Днес, Овни, космосът ви насърчава да поемете водеща роля в професионалния си живот. Положителното изравняване на Венера с Марс засилва вашата креативност и лидерски умения. Това е отлично време за стартиране на нови...

виж всички виж всички
Реклама