Лучена вода за растеж на косата? Ето какво казва науката


Лучена вода за растеж на косата? Ето какво казва науката
Снимка: iStock

Има много странни неща, които се прилагат в опит да получим по-здрав скалп, по-хубава и блестяща коса. Може би сте чували за изплаквания с ябълков оцет или дори процедури с бира, но какво ще кажете за вода с лук? Хората твърдят, че лучената вода може да трансформира косата, като насърчава растежа и здравината. Ето какво казват специалистите.

Ползи от лучената вода за косата

Приготвяте лучена вода, като накиснете нарязания суров лук в буркан с вода. Идеята е, че неговите сокове, които са богати на сяра, флавоноиди и антиоксиданти, се просмукват във водата с течение на времето. След това течността се нанася директно върху скалпа и по цялата дължина на косата.

"Смята се, че водата от лук потенциално подобрява външния вид на здравината на косата, като поддържа кожата на скалпа и космените фоликули здрави и защитени от оксидативен стрес", обяснява Брендън Камп, MD, FAAD, сертифициран дерматолог.

Candace Spann, сертифициран дерматолог, отбелязва допълнителни заявени ползи за скалпа. "Сулфатите във водата с лук могат да помогнат за успокояване на дерматита на скалпа, да успокоят сърбящия скалп и да помогнат за насърчаване на растежа на косата", казва тя.

Вижте още: 3 начина да използвате кафе за по-бърз растеж на косата

Все още не е ясно дали лучената вода за коса ще доведе до значителни резултати в растежа на косата, но има проучвания, които показват, че може да стимулира растежа чрез увеличаване на притока на кръв. Преглед от 2002 г. показва признаци на повторно израстване на косата при почти 87% от хората с алопеция ареата, когато се прилага два пъти на ден. Въпреки това, докато се смята, че флавоноидът в лука, известен като кверцетин, стимулира притока на кръв, той не засяга хормоните (включително DHT), така че не е чудодейно решение за оплешивяване.

Странични ефекти от използването на вода от лук върху косата

Всеки път, когато правите сами рецепта за красота, потенциално излагате кожата и косата си на риск. Професионално формулираните продукти включват съставки в оптимални нива и консерванти за предотвратяване на образуването на вредни бактерии.

Продуктите "Направи си сам" обикновено се правят много концентрирани и могат да доведат до нежелани реакции, които могат да включват дразнене на кожата, зачервяване, сърбеж или обрив по скалпа.

И тогава има най-очевидният недостатък: вонята. Той добавя, че обезцветяването на косата е друго потенциално усложнение, особено при тези със светла коса, като отбелязва, че честата употреба на сок от лук може да причини временен жълтеникав оттенък на косата. .

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Животът е възмутителен, когато мислиш за него, и прекрасен, когато го живееш.

Карол Корд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама