Ето защо никога не трябва да си лягате с мокра коса


Ето защо никога не трябва да си лягате с мокра коса
Снимка: iStock/Guliver

Душът през нощта има множество предимства, включително прочистване на тялото от алергени, натрупани масла и пот и насърчаване на релаксацията. Всъщност е известно, че топлината облекчава стреса и напрежението и много проучвания са установили, че вземането на топла вана или душ преди лягане подобрява качеството на съня. Но какво да кажем за вашата рутина след душ?

Измили сте косата си с ароматен шампоан, ексфолирали сте тялото си, завършили сте бюти рутината си за кожа и дори сте изпрали спалното си бельо. Но изсушаването на косата звучи като скучно и времеемко занимание. И така...

Вижте още: Бюти тенденциите на TikTok: Перлена кожа (ВИДЕО)

Лошо ли е да спите с мокра коса?

Според Денди Енгелман, сертифициран дерматолог в Ню Йорк, поставянето на мократа коса върху възглавница увеличава риска от растеж на бактерии и гъбички. Това не само е лошо за косата и кожата ви, но също така може да увеличи шансовете за разпространение на различни инфекции.

„Спането с мокра коса създава топла и влажна среда, която е оптимална за процъфтяване и развитие на бактерии, което може да доведе до други инфекции на скалпа и кожата“, казва д-р Енгелман.

Какво може да се случи, когато спите с мокра коса?

Бактериите могат да се натрупат върху скалпа ви

Според д-р Енгелман, поставянето на главата върху възглавница с мокра коса улеснява натрупването на бактерии върху скалпа ви. „Тъй като косата е влажна и притисната към калъфката на възглавницата, скалпът не може да диша“, казва тя.

Вижте още: CBD олио: Ползи за кожата, странични ефекти и употреба

Вашето спално бельо може да мухляса

Когато бактериите се натрупат върху скалпа ви, те могат лесно да се прехвърлят върху спалното бельо. И точно както при мокрите кърпи, ако влажните калъфки за възглавници и спално бельо не изсъхнат правилно, те лесно могат да се превърнат в развъдник на мухъл. Това е отвратително да се види и помирише, а може да ви накара да се събудите със запушен нос, червени или сърбящи очи, главоболие или проблеми с дишането.

Скалпът ви може да се раздразни

Ако бактериите се натрупат върху скалпа ви, това може да доведе до инфекции в корена на косата ви. Това означава, че може да се окажете със свръхактивни мастни жлези, което може да причини себореен дерматит, пърхот, дразнене, сърбеж и възпалени петна.

Дрождите Malassezia, които причиняват себореен дерматит или пърхот, също могат да се размножават в топла, влажна и тъмна среда – като мокра коса по време на сън.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама