6 храни, които причиняват подуване под очите и 4, които помагат срещу него


6 храни, които причиняват подуване под очите и 4, които помагат срещу него
Снимка: iStock

Наспивате се, но все пак се събуждате с подпухнали очи и тъмни торбички под тях? Сънят може да не е единствената причина за досадните тъмни кръгове, храната също е голям фактор за това неразположение.

6 храни, които причиняват отоци под очите

Зърнени

Консервирани храни

Те съдържат големи количества натрий, тъй като той се използва при затварянето на консервите. Натрият може да причини множество здравословни проблеми, а подпухналите и сълзящи очи са само едни от тях. Това, което можете да направите, е преди готвене да измивате консервираните храни много добре, за да премахнете излишното количество натрий.

Домати

В доматите се съдържа соланин, за който се знае, че причинява възпаление и подпухване. Така че, ако редовно се събуждате с отоци под очите, пробвайте да премахнете доматите от менюто си.

Хляб

Ако сте алергични от пшенични продукти, то най-вероятно имате непоносимост към глутен. Яденето на храни, съдържащи глутен, може да предизвика подуване не само в корема, а и в цялото тяло.

Млечни продукти

Лактозната непоносимост е много по-разпространена, отколкото някога сте си мислили. Средно около 65 – 70% от възрастните хора страдат от нея. Ако и вие сте от хората, чийто метаболизъм не възприема добре лактозата, непременно избягвайте млечните продукти.

Захар

Захарта е една от най-възпалителните храни. Тя предизвиква възпаления в цялото тяло. Но най-видими са възпаленията около очите, защото там кожата е много по-тънка и нежна.

Люти чушки

Както доматите, така и лютите чушки съдържат соланин, но освен него лютите чушки са богати и на съставката, наречена капсаицин, която предизвиква тъканни изгаряния и възпаления, които лесно могат да се проявят в зоната около очите заради тънката кожа около тях.

Храни, които помагат срещу подпухнали очи

Храна

Магданоз

Магданозът помага на бъбреците при изхвърлянето на излишните течности от организма. Затова, ако имате проблем с подувания, пробвайте да добавяте повече магданоз към ястията си.

Овесени ядки

Една от причините за подуването на очите е констипацията, ако и вие имате такъв проблем, просто добавете овес към диетата си. Той е изключително богат на фибри, които помагат за по-лесното изхождане, а оттам и за торбичките под очите.

Авокадо

То може да ви помогне за тъмните кръгове, тъй като е много богато на витамин К. Поставите по едно парченце директно върху отоците и останете така за около 10 минути.

Краставица

Поставянето на краставица под очите никак не е ново за нас. Виждали сме го хиляди пъти по филмите, но това е един наистина ефективен метод за освежаване на изморените и подпухнали очи. Поставете по едно резенче краставица върху очите си за около 10-15 минути и воала, гарантирано ще се почувствате по-добре.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама