Може би се чудите защо на Нова година пием шампанско. Отговорът се крие от преди 1500 години. Крал Кловис става християнин в църква в град Реймс в региона Шампан. В продължение на векове там са били короновани различни крале, което се отпразнувало с шампанско. До този момент газираното вино е било просто обикновена напитка, докато известният монах Дом Периньон преоткрива истинския вкус на шампанското и започва да мисли как да го бутилира, за да се запази блясъка му.
Луи XV постановява, че само шампанско може да се доставя в бутилки, а всички други вина трябва да бъдат транспортирани в бъчви. Смятало се, че това е много полезна напитка, подходяща предимно за аристокрацията. От този момент напитката е била задължителна на специални тържества като сватби, кръщенета и други.
От друга страна, празнуването на Нова година е възникнало като религиозен ритуал, свързан със слънцестоенето. И тъй като се е считало за голям празник, преминаващ от религиозен към светски, е трябвало да се отпразнува с напитка, която се асоциира с разкош и лукс.
Магическите мехурчета на напитката са се смятали за нещо изключително забавно и подходящо за празника. Разбира се, хубавата напитка си отива и с хубава храна.
Ето и шест от най-подходящите добавки:
- пармезан;
- черен трюфел;
- сьомга;
- горски плодове- къпини, малини, ягоди;
- крем брюле или шоколадов мус;
- скариди с мента.
Източник: foodpanda