8 съвета, за да имате по-възпитано дете


8 съвета, за да имате по-възпитано дете
Снимка: iStock

Практически съвети за родители, които искат да отгледат учтиви, добре възпитани деца. Лесно могат да бъдат приложени в ежедневието.

1. От "Защото така казах" на "Защото има значение"

Преместете фокуса от сляпото подчинение към разбирането на "защо" зад добрите обноски. Отворената комуникация става ключова, позволявайки на децата да свързват ценности като уважение и доброта с конкретни действия. Създайте диаграма на семейните ценности, за да превърнете тези ценности в споделени очаквания, давайки възможност на децата да правят свои собствени съзнателни избори.

2. Последователност, основата на добрите обноски

Децата учат най-добре, като наблюдават възрастните. Нежните напомняния и положителното подсилване, а не заяждането, създават подкрепяща среда за учене. Установете рутинни процедури и ритуали около храненето, поздравите и времето за лягане, за да интегрирате по естествен начин учтивото поведение в живота на децата.

Вижте още: Говорете точно така с детето си, за да ви слуша

3. Емоционална интелигентност: Тайната суперсила

Помогнете на децата да идентифицират и етикетират емоциите си, предоставяйки инструменти за конструктивно изразяване. Упражненията за внимателност и подканите за съпричастност като ролеви игри или изследване на истории развиват тяхната емоционална интелигентност.

4. Култивиране на съпричастност

Добротата започва от дома: Инициирайте семейни предизвикателства за доброта, участвайте като доброволци заедно и празнувайте различията, за да насърчите разбирането и признателността за различни гледни точки.

5. Глобална осведоменост: Разширяваме хоризонтите заедно:

Изследвайте различни култури чрез книги, филми или изживявания при пътуване. Помислете за изучаване на език или проучване на културни поздрави, за да разширите разбирането си за общуване и социални норми отвъд техните собствени. Обсъждайте глобални проблеми и насърчавайте децата да обмислят как действията им влияят на другите по света.

Вижте още: Полезно за всеки родител: Как да възпитавате щастливо дете

6. Естествени последствия

Позволете на децата да изпитат естествените последици от избора си, както положителни, така и отрицателни. Това предоставя ценни възможности за учене и засилва отговорното вземане на решения.

7. Етикет, подходящ за възрастта: За малки деца:

Съсредоточете се върху основните маниери на масата (използване на прибори, избягване на хвърляне на храна), въвеждане на прости "моля" и "благодаря".

За деца в предучилищна възраст:

Разширете маниерите на масата, научете основните поздрави и отговори и въведете концепции като споделяне и редуване. Отнасяйте се към ранните изблици на гняв с емпатия и насоки за изразяване на емоциите с уважение.

За деца в училищна възраст:

Насърчавайте учтив разговор по време на хранене, запознайте се с правилното използване на салфетки и обсъдете отговорното поведение в социалните медии.

За тийнейджъри:

Насърчавайте отговорно цифрово гражданство, обсъждайте модните избори, като вземете предвид контекста и уважението, и ги насочвайте в навигирането в социалните среди с увереност и любезност.

8. Овластяване на избора: от правила до отговорни личности:

Създайте безопасни пространства за открити дискусии, позволявайки на децата да изразяват своите мисли и да се ориентират в социални ситуации с насоки.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама