Необходим продукти:
500 г пълнозърнесто от едрозърнесто брашно от лимец
400 мл хладка вода
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. хималайска сол
1-2 с.л. ябълков оцет
3 с.л. кисело мляко
Вижте още: Най-вкусната домашна майонеза, която сте опитвали
Начин на приготвяне:
Изсипвате брашното и солта в купа и ги смесвате добре.
Отделно слагате содата и я заливате с оцета. Разбъркайте добре. Добавете киселото мляко и отново разбъркайте, докато сместа шупне. Използвайте кисело мляко с висока масленост или домашно, ако имате.
Изсипете при брашното и започнете да бъркате с лъжица, като добавяте постепенно водата. Тестото не се меси, става гъсто и лепкаво.
Изсипете във форма, покрита с хартия за печене или намазана с олио и поръсена с брашно. Загладете тестото с мокра лъжица или ръка, за да се получи гладка коричка.
Печете в предварително загрята на 180-200 градуса фурна, около 60 минути. Ако искате хлябът да стане с по-мека коричка, сложете съд с вода във фурната.
Когато е готов, извадете хляба, намажете го с вода и го завийте с кърпа. Оставете го да изстине, преди да го разрежете.