В сезона на смокините - една идея за апетитно предястие.
Необходими продукти:
12 средно големи смокини, не прекалено узрели
80-100 гр козе сирене
1 1/2 с. л. мед
1 1/2 с. л. мащерка
прясно смлян черен пипер
6 резена прошуто, разрязани наполовина по дължина
50 гр кедрови ядки
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
С остър нож разрежете на кръст смокините до средата. Вътре сложете козе сирене (около 1 1/2 ч. л. на смокиня). Не ги препълвайте.
Полейте смокините с мед, след което поръсете с мащерка, черен пипер и кедрови ядки.
Увийте всяка смокиня с 1/2 резен прошуто. Ако се наложи, може да използвате клечка за зъби, за да се захване по-добре.
Наредете смокините в тава, покрита с хартия за печене. Печете около 10-12 минути.