Овчарският пай обикновено се приготвя с кайма, но ние ще ви покажем един вегетариански вариант на тази популярна рецепта.
Необходими продукти за вегетарианския овчарски пай:
2 чаши зеленчуков бульон
½ чаша суха леща
¼ чаша перлен ечемик
1 голям морков, нарязан на кубчета
½ глава лук, нарязана на ситно
½ чаша орехи, едро смлени
3 картофа, нарязани
1 чаена лъжичка брашно
½ чаена чаша вода
сол и черен пипер на вкус
Вижте още: Класическа рецепта за овчарски пай
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 175 градуса C.
В голяма тенджера на средно слаб огън смесете 1 1/4 чаши бульон, леща и ечемик. Оставете да къкри 30 минути.
В средна тенджера смесете останалите 3/4 чаша бульон, моркова, лука и орехите; гответе до омекване, около 15 минути.
Междувременно сложете голяма тенджера с подсолена вода да заври. Добавете картофите и гответе, докато омекнат, но все още твърди, около 15 минути. Отцедете, пасирайте и овкусете със сол.
Комбинирайте брашното и водата и разбъркайте в сместа от моркови; оставете да къкри до сгъстяване. Комбинирайте сместа от моркови със сместа от леща и подправете със сол и черен пипер. Изсипете сместа в 2-литров гювеч, който предварително сте намазали с масло. Сложете картофеното пюре върху сместа от леща.
Печете в предварително загрята фурна, докато картофите леко покафенеят отгоре, около 30 минути.