С настъпването на есента идва и ароматът на печени ябълки, сливи, тиква... Сезонът е толкова богат на вкусови комбинации. Този сладкиш е идеален за чаша чай в есенния следобед.
Необходими продукти:
100 г масло
3 яйца
250 г твораг (руска извара)
6 с.л. с връх кристална захар
230 г брашно (1 и 1/2 ч.ч.)
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
щипка сол
1 ябълка
4-5 сини сливи
2 с.л. кристална захар за поръсване на плодовете
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Разбийте яйцата и захарта с миксер. Добавете ванилията и солта. Стопете и охладете маслото. Добавете и него, както и изварата (твораг). Разбъркайте брашното с бакпулвера и го сложете в сместа. Разбийте добре с миксер.
Измийте и обелете ябълката. Нарежете я на тънки филии. Отстранете костилките на сливите и ги нарежете на полумесеци.
Намажете форма за торта със свалящ се ринг с диаметър 24 см с масло или я покрийте с хартия за печене. Излейте сместа и заравнете. Подредете отгоре сливите и ябълките. Поръсете с две лъжици кристална захар плодовете. Печете сладкиша 40 минути до готовност. Изключете фурната и го оставете за още 10 минути в нея.
Охладете и поръсете по желание с пудра захар преди поднасяне.
Източник: vkusnoteka.bg