Овчарски пай се приготвя с агнешка (или шилешка кайма), ако се използва телешка или говежда това ще бъде Cottage Pie.
Необходими продукти:
500 гр агнешка (или шилешка кайма)
1 глава лук
1-2 моркова
2 стръка целина
1-2 скилидки чесън
1 стрък пресен розмарин
400 гр консерва от белени, нарязани домати
250 мл бульон (зеленчуков или месен, но не от кубче)
зехтин за готвене (или олио)
сол и черен пипер на вкус
за пюрето:
около килограм картофи
около 150 мл прясно мляко
голяма бучка масло
1-2 щипки сол
1-2 щипки черен пипер
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете на ситно лука. Нарежете целината. Обелете и нарежете на кубчета морковите. Накълцайте на ситно чесъна.
Загрейте в тиган 2-3 с.л. зехтин за готвене (или олио), прибавете лука и морковите и гответе около 5 минути като разбърквате от време на време. Добавете накълцания на ситно чесън и нарязаният на ситно розмарин и гответе още около минута, след което добавете каймата. Гответе като периодично разбърквате още около 5-10 минути и после добавете доматите и бульона, подправете със сол и черен пипер, разбъркайте добре и оставете да ври на тих огън, частично похлупено с капак около 40-50 минути.
Обелете картофите, нарежете ги на четвъртинки. Сварете ги в подсолена вода. След като се сварят ги отцедете от водата и докато са горещи прибавете млякото, маслото, черен пипер на вкус и 1-2 щипки сол. След което, намачкайте с ръчна преса за картофи, докато пюрето стане меко и кремообразно.
Фурната се загрява до 190 градуса. Каймата се прехвърля в дълбока керамична тавичка. С помощта на лъжица пюрето се разпределя равномерно върху каймата. поръсва се с малко зехтин и се пече в загрятата предварително фурна около 20-25 минути или докато ястието започне да придобива отгоре златист цвят.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg