Овчарски пай


Овчарски пай

Овчарски пай се приготвя с агнешка (или шилешка кайма), ако се използва телешка или говежда това ще бъде Cottage Pie.

Необходими продукти:

500 гр агнешка (или шилешка кайма)

1 глава лук

1-2 моркова

2 стръка целина

1-2 скилидки чесън

1 стрък пресен розмарин

400 гр консерва от белени, нарязани домати

250 мл бульон (зеленчуков или месен, но не от кубче)

зехтин за готвене (или олио)

сол и черен пипер на вкус

за пюрето:

около килограм картофи

около 150 мл прясно мляко

голяма бучка масло

1-2 щипки сол

1-2 щипки черен пипер

Начин на приготвяне:

Обелете и нарежете на ситно лука. Нарежете целината. Обелете и нарежете на кубчета морковите. Накълцайте на ситно чесъна.

Загрейте в тиган 2-3 с.л. зехтин за готвене (или олио), прибавете лука и морковите и гответе около 5 минути като разбърквате от време на време. Добавете накълцания на ситно чесън и нарязаният на ситно розмарин и гответе още около минута, след което добавете каймата. Гответе като периодично разбърквате още около 5-10 минути и после добавете доматите и бульона, подправете със сол и черен пипер, разбъркайте добре и оставете да ври на тих огън, частично похлупено с капак около 40-50 минути.

Обелете картофите, нарежете ги на четвъртинки. Сварете ги в подсолена вода. След като се сварят ги отцедете от водата и докато са горещи прибавете млякото, маслото, черен пипер на вкус и 1-2 щипки сол. След което, намачкайте с ръчна преса за картофи, докато пюрето стане меко и кремообразно.

Фурната се загрява до 190 градуса. Каймата се прехвърля в дълбока керамична тавичка. С помощта на лъжица пюрето се разпределя равномерно върху каймата. поръсва се с малко зехтин и се пече в загрятата предварително фурна около 20-25 минути или докато ястието започне да придобива отгоре златист цвят.

Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама