Овчарски пай


Овчарски пай

Овчарският пай е много популярно и традиционно ястие в Англия и Шотландия. Най-често се приготвя с картофено пюре, остатъци от изпечено агнешко или овнешко месо и зеленчуци, но е възможно за удобство да бъде и с кайма. Вариациите по отношение на зеленчуците са много. Опитайте това изключително богато на вкусове и аромати ястие. То е много уютно и засищащо.

Необходими продукти:

2 глави лук

2 скилидки чесън

30 мл зехтин

1 морков

1 малка, червена чушка

4-5 броя гъби Печурка

400 г кайма смес

3 с.л. сварен грах

3 с.л. сварена царевица

1/2 ч.л. Дижонска горчица

1 с.л. сос Уорчестър

3 с.л. червено вино

2 с.л. доматено пюре

1 ч.л. чубрица

1 стрък наситнен розмарин

черен пипер

сол

Продукти за картофеното пюре:

1 кг картофи

50 г масло

50 мл. прясно мляко

1/4 ч.л. индийско орехче

черен пипер

сол

150 г кашкавал за запичане

Начин на приготвяне:

Измийте добре картофите и ги сложете с обелките да се сварят в тенджера с подсолена вода. Отцедете внимателно горещата вода. Обелете картофите и ги намачкайте, заедно с млякото, маслото и подправките.

Загрейте фурната на 200 градуса.

Нарежете на ситно лука и чесъна, моркова и чушката и ги задушете в зехтина с малко вода, до омекване. Добавете нарязани на филии гъбите и ги задушете до омекване. Сложете подправките - чубрица, розмарин, черен пипер, сол и сложете каймата. Разбъркайте и я раздробете добре. След като се позадуши добавете сос Уорчестър, червеното вино, доматеното пюре и горчицата. Разбъркайте добре и гответе до готовност.

В съд за печене сложете 1/2 от пюрето на дъното. Отгоре разпределете каймата със зеленчуците и повторете с втората половина от пюрето. Печете ястието на загрята фурна около 30 мин., след това сложете настърган кашкавал и запечете.

Ястието се реже по-лесно на парчета, след като почине половин час.

Източник: vkusnoteka.bg

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама