Гьозлеме са вид турски питки или палачинки, които обикновено са с плънка от спанак и сирене или кайма. Пекат се на тиган или на скара, а рецептата не изисква много усилия.
Необходими продукти за гьозлеме със спанак и сирене:
За тестото:
375 г брашно
85 мл зехтин
185 мл вода
1/2 ч. л сол
За плънката:
300 г спанак
2 скилидки чесън
яйца
1 ч. л. черен пипер
300 г сирене фета
200 г моцарела
Вижте още: Тази салата с риба тон и макарони е хит в мрежата
Начин на приготвяне:
Смесете брашното, зехтина, солта и водата в купата на миксер, снабден с кука за тесто. Разбъркайте около 3 минути на средна скорост, докато тестото стане гладко, но не лепкаво. При нужда се добавя брашно. Покрийте го и го оставете да почине за около 20 минути.
Поръсете работната повърхност с брашно. Разделете тестото на четири части. Разточете го на правоъгълник 35 х 20 сантиметра.
В купа сложете нарязания спанак, чесъна и яйцето. Разбъркайте с ръце, за да стане спанакът по-компактен, добавете фета сирене и отново разбъркайте.
Намажете половината от тестото с плънката и поръсете с настъргана моцарела. Прегънете другата страна на тестото, за да покриете плънката. Притиснете краищата и затворете плътно тестото.
Загрейте 1,5 супени лъжици масло в голям тиган на средно висока температура. Поставете едно от парчетата в тигана и запържете за около 3 минути, докато станат златисто кафяви и хрупкави, след което повторете процедурата с останалите парчета. Можете също да ги изпечете на скара. Сервирайте с резени лимон.