Aко искате да приготвите картофено пюре, което е въздушно и не се утаява след минути, трябва да сте запознати с някои тънкости не само в начина на изпълнение на рецептата.
Една от тайните е свързана с добавянето на настъргана лимонова кора. Освен това, за да направите пухкаво пюрето, никога не трябва да използвате прекалено "стари" и омекнали картофи.
Ето какви са необходимите продукти за приготвянето на пухкаво картофено пюре:
1 кг картофи
40 гр масло
250 гр заквасена сметана (с масленост поне 20%)
1 чаена лъжичка настъргана лимонова кора
1 скилидка чесън
сол и черен пипер на вкус
Вижте още: В сезона: Рецепта за домашно вино от къпини и малини
Как да приготвим пухкаво картофено пюре?
Измийте картофите, обелете ги и ги нарежете на половинки или четвъртинки.
Поставете картофите в тенджера и я напълнете със студена вода, а след това ги сложете на котлона.
След завирането на водата добавете към нея 0,5 чаени лъжички сол и чесъна, прекаран през преса. Намалете котлона, покрийте тенджерата с капак и варете картофите до омекване.
Сложете заквасената сметана в тенджера и я затоплете на слаб огън при непрекъснато бъркане. Отстранете от котлона и добавете към нея 1 чаена лъжичка настъргана на ситно ренде лимонена кора.
Прецедете водата от картофите и отново ги върнете на котлона. Разбъркайте ги с лъжица. Целта е чрез нагряване да ги изсушите и да премахнете напълно излишната вода от тях.
След това пюрирайте картофите и добавете на части заквасена сметана и малко масло. Разбъркайте пюрето старателно до пълното му хомогенизиране.
Запомнете, че само прясно приготвеното картофено пюре е пухкаво. При повторното му нагряване се променя не само неговата консистенция, но и вкуса му.