Този десерт от нашата приятелка Polka dot kitchen определено е наслада - лека сладост, ненатрапчива киселиност от черешите, пухкав крем със сметана и богат какаов блат.
Необходими продукти:
за блата:
3 яйца М, стайна температура
¼ ч.л. хималайска сол
90 г нерафинирана тръстикова захар
90 г овесено брашно (може да си смелите овесени ядки сами)
25 г какао
1 ч.л. бакпулвер
4 ч.л. орехово олио
за крема:
250 г заквасена сметана
50 г нерафинирана тръстикова захар
150 г обезостени череши
2 с.л. какао
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата с миксер за поне 5 минути със солта, докато започнат да стават пухкави. Добавете на 3-4 части захарта и разбърквайте до получаването на хомогенна смес. Добавете на части брашното при бавно разбъркване, след това какаото, бакпулвера и накрая мазнината (може да заложите и на разтопено масло).
Запечете върху силиконова подложка в загрята фурна на 180*С без вентилатор за 15 минути. Количеството е достатъчно за блат с големина около 25 х 15 см. с дебелина 2 см.
Докато блатът се пече и изстива, подгответе крема. В купа разбъркайте сметаната със захарта, след това добавете какаото и нарязаните (или цели) череши.
Когато блатът изстине, е време да сглобите с крема и да украсите с още ароматни череши.
Допълнителни идеи и съвети:
Направете черешите "пияни" с малко уиски.
Залейте с шоколадов ганаш десерта.
Охладете за няколко часа преди сервиране.