Специалните домати идват на помощ, когато ни се хапва нещо леко, свежо и хранително, но вариациите на шопската салата вече не са ни интересни. От няколко години лесно можем да намерим и нови сортове домати, произведени в България. Сред най-атрактивните в търговската мрежа е доматът Кумато. Вероятно вече сте го забелязали, благодарение на характерния му тъмнокафяв до златисто-зелен цвят. Окраската и отличителните му вкусови качества го правят особено подходящ избор за по-нестандартни рецепти.
Деликатесният домат Кумато има две разновидности – голяма (с диаметър около 5-6 см.) и мини вариант. Освен по цвета си, се различава и по текстурата – по-твърд е от стандартните сортове, но това не трябва да ви притеснява. Поради специфичните условия, в които е култивиран и се отглежда, доматът е едновременно твърд и сочен. Разлики има също във вкуса и аромата му. Кумато е по-наситено сладък от познатите сортове и има съвсем фина, леко кисела нотка. Това се дължи на по-високото съдържание на фруктоза спрямо традиционните червени домати. Основното предимство на произведените в България домати Кумато е, че достигат зрялост на корена, а не в склада и по време на транспортирането им. Задължително се берат, когато вече са готови за консумация.
Доматите Кумато ще внесат не само гурме усещане в ежедневното ви меню, а и редица ценни вещества като калий, магнезий и витамините А и С. Подбрали сме няколко лесни и свежи рецепти, които разкриват звездния кулинарен потенциал на Кумато.
Капрезе с мини Кумато в авокадо
Рецептата е идеална, ако искате да изненадате гостите или близките си с необичаен прочит на салата Капрезе. Италианската класика е разнообразена с мини домати Кумато, а авокадото прави предястието още по-питателно и ефектно на външен вид.
Необходими продукти за 2 порции:
около 200 гр мини домати Кумато
2 броя добре узряло и по-голямо авокадо
около 120 гр свежи мини моцарели
150 мл балсамов оцет
50 гр мед
подправки на вкус - сол, прясно смлян черен пипер, пресен босилек, лимонов сок и зехтин
Начин на приготвяне:
Започваме предястието с подготовка на редукция от балсамов оцет и мед. Поставете ги в малък метален съд и ги загрейте докато кипнат. Постепенно намалявайте температурата и оставете сместа на котлона за 5 минути или докато се сгъсти леко. Оставете да изстине.
Изцедете моцарелата от саламурата и разрежете всяка на 2 части. Измийте мини доматите и ги нарежете на четвъртини. Смесете доматите и сиренето в купа. Добавете свеж лимонов сок, зехтин, сол и черен пипер на вкус. Накълцайте босилека.
Разрежете авокадото на 2 по дължина и махнете костилката. За да предотвратите потъмняването на авокадото, покрийте повърхността му с малко пресен лимонов сок. Ако сервирате веднага, тази стъпка не е необходима.
Напълнете всяка от половините авокадо със сместа от домати и моцарела. Поръсете с накълцания босилек. Полейте ги с балсамовата редукция и сервирайте веднага.
Средиземноморска салата с Кумато и сардини
Като алтернатива на вече поомръзналата ни зелена салата с риба тон, средиземноморската с Кумато и сардини е идеална за свеж летен обяд.
Необходими продукти за 2 порции:
2 стандартни домата Кумато или 10 мини домата Кумато
1 малка глава червен лук
1 кутия сардини в растително олио
2 твърдо сварени яйца
зелена салата Валериана или бейби спанак
Начин на приготвяне:
Смесете нарязаните домати, лук и яйца в голяма купа заедно с останалите съставки. Овкусете със сол, зехтин и лимонов сок на вкус.
Домашна фокача с Кумато
Необходими продукти за 5 души:
200 гр бяло брашно
300 гр брашно от твърда пшеница
10 гр сол
350 мл вода
10 гр захар
7 гр суха хлебна мая
около 150 гр мини домати Кумато
босилек и/или риган на вкус
Начин на приготвяне:
Смесете и объркайте брашното и солта. В центъра добавете водата, захарта и маята. Разбърквайте равномерно до хомогенност. Покрийте с кърпа и оставете сместа за 10-15 минути.
Започнете да месите с леко намазнени ръце. Когато тестото стане меко и еластично, го оставете да втасва до удвояване на обема (приблизително 1 час).
Разтегнете го според съда, в който ще се пече. Направете малки дупки с палец и в тях поставете разрязаните наполовина мини домати Кумато, като ги разпределите равномерно върху повърхността на тестото. Поръсете с подправки на вкус и полейте със зехтин. Оставете фокачата да почива за 10 минути, преди да я сложите във фурната.
Печете 5 минути при 240°C и след това понижете до 220°C за още 15 минути. След изпичане изчакайте 5 минути, за да изстине, преди да консумирате.