Защо вашите дини са спрели да растат - и какво да правите


Защо вашите дини са спрели да растат - и какво да правите
Снимка: iStock

Нищо не се свързва по-добре с лятото, както сочната, сладка, диня. Класическото лятно лакомство се похапва на пикници, барбекюта и събирания на открито, давайки тялото ни сладка хидратация в горещ летен ден.

В зависимост от сорта, може да отнеме между 70 и 130 дни, за да преминете от засаждането на вашите семена на диня до прибирането на зрелите плодове. Дините процъфтяват в горещо време, предлагат се в различни размери и са относително лесни за отглеждане. Ако обаче средата не е идеална, може да забележите, че вашата диня се бори.

Въпреки че няколко фактора могат да допринесат за забавянето на растежа на динята, като вредители, лош дренаж на почвата и липса на слънчева светлина, с няколко корекции можете да върнете здравето на бавно растящата си диня. 

Неадекватна слънчева светлина

Дините виреят на пълно слънце и се нуждаят от поне 8 до 10 часа слънчева светлина на ден. Необходима е много слънчева светлина, за да се насърчат растенията да растат, да цъфтят и да привлекат опрашителите. Веднъж опрашен, развиващият се плод се нуждае от слънчева светлина, за да увеличи максимално съдържанието на захар. Въпреки че растенията могат да понасят частична сянка в по-горещ климат, недостатъчната светлина води до по-малко цветове и добив на плодове.

Как да коригирате: Ако е възможно, подрежете близките дървета или храсти, които може да блокират слънцето. Ако това не е възможно, през следващия сезон на засаждане изберете слънчево място с достатъчно слънчева светлина.

Вижте още: Какво се случва с тялото ви, когато ядете диня редовно

Лошо качество на почвата

Дините виреят в плодородна, богата на хранителни вещества, добре дренираща почва с леко киселинно до неутрално рН ниво от 6,0 до 6,5. Тежката или глинеста почва може да забави растежа на динята, защото не позволява правилен дренаж. Динята се нуждае от подходящи хранителни вещества в почвата, за да расте до пълния си потенциал. Когато почвата е неплодородна или има грешно ниво на рН, това може да причини забавен растеж на цялото растение.

Как да коригирате: За да подобрите плодородието на почвата, можете да включите органичен компост, отливки от червеи или органичен тор. За да разберете пълния състав на вашето почвено състояние, можете да извършите прост почвен тест. 

Липса на опрашители

Много растения използват прашец за производство на плодове и семена. Без подходящо опрашване тези растения няма да произвеждат своите култури. Прашецът от мъжкото цвете трябва да бъде преместен в женското цвете и след като женското цвете бъде оплодено, ще се развие диня. След това отнема около месец, докато динята порасне и узрее. Ако в градината ви липсват опрашители, ще ѝ липсва и храна.

Как да поправите: Привлечете опрашители (като пчели) във вашата градина, като засадите цветя, на които те не могат да устоят. Невен, лавандула, пореч, настурция и цинии са обичани от опрашителите. Друга възможност е ръчно да опрашите вашето растение. Това се прави чрез премахване на мъжко цвете и втриване на прашеца от мъжкия цвят върху близалцето на женското цвете. Това ще осигури правилно опрашване и продължителен растеж на вашето растение. Женските цветя имат малки, кръгли шушулки на стъблата си (приличат на малки дини), докато мъжките цветя имат дълги, тънки стъбла.

Вижте още: 4 знака, че има нитрати в динята

Нередовно поливане

По време на вегетационния период е важно да осигурите на динята си достатъчно вода, тъй като растението има високи нужди от вода. Ако сте преполили или недостатъчно поливали, може да забележите забавен растеж, увехнали листа и като цяло растението да изглежда зле.

Как да поправите: Поддържайте почвата влажна, но не подгизнала. Напоявайте основата сутрин и се опитайте да избегнете намокряне на листата или поливане отгоре. Основно правило е да се стремите към 2,5 см вода на седмица, с по-често поливане при горещо време или условия на суша. 

Щети от вредители

Дините могат да бъдат податливи на различни вредители, които влияят негативно на тяхното здраве и растеж. Краставичните бръмбари, коровите червеи и листните въшки могат бързо да опустошат вашето динено растение.

Как да коригирате: Инспектирайте редовно вашето растение. Проверете под листата за заразяване с буболечки и потърсете признаци, че растението е атакувано, като следи от ухапвания, обезцветяване или увяхнали листа. Ако видите признаци на вредители, третиране на растенията с подходящи ботанически пестициди и етерични масла.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама