Защо месото винаги трябва да почива след готвене


Защо месото винаги трябва да почива след готвене
Снимка: iStock

Независимо дали печете свинско филе на скара, печете агнешко бутче, или пържите шницел, няколко основни правила важат за готвенето на месо. Едно от тях е да го оставите да почине след готвенето - това е проста стъпка, която често се пренебрегва.

Защо трябва да оставите месото да почива?

Точно както е важно да доведете парче месо до стайна температура, преди да го сготвите, също толкова важно е да го оставите да престои, след като приключите с термообработката.

Вижте още: Ето какви семена да засадите през началото на април

„Когато месото е горещо, соковете са по-течни. Когато нарежете много горещо парче месо, цялата течност ще излезе. Ако го оставите да почива, това позволява на всичко да се отпусне и да преразпредели соковете, което създава по-нежна, по-сочна сърцевина", казва Анджи Мар, съсобственик и главен готвач на Les Trois Cheveux в Ню Йорк.

Колко време да го оставите?

Независимо дали използвате месо с кост или без кост, трябва да оставите месото да почине половината от времето, за което се е сготвило - Ако са били необходими 20 минути, за да се сготви рибай стек, то трябва да почине 10 минути.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама