Независимо дали печете свинско филе на скара, печете агнешко бутче, или пържите шницел, няколко основни правила важат за готвенето на месо. Едно от тях е да го оставите да почине след готвенето - това е проста стъпка, която често се пренебрегва.
Защо трябва да оставите месото да почива?
Точно както е важно да доведете парче месо до стайна температура, преди да го сготвите, също толкова важно е да го оставите да престои, след като приключите с термообработката.
Вижте още: Ето какви семена да засадите през началото на април
„Когато месото е горещо, соковете са по-течни. Когато нарежете много горещо парче месо, цялата течност ще излезе. Ако го оставите да почива, това позволява на всичко да се отпусне и да преразпредели соковете, което създава по-нежна, по-сочна сърцевина", казва Анджи Мар, съсобственик и главен готвач на Les Trois Cheveux в Ню Йорк.
Колко време да го оставите?
Независимо дали използвате месо с кост или без кост, трябва да оставите месото да почине половината от времето, за което се е сготвило - Ако са били необходими 20 минути, за да се сготви рибай стек, то трябва да почине 10 минути.