Защо листата на тиквичките пожълтяват? 3 причини и как да се справите


Защо листата на тиквичките пожълтяват? 3 причини и как да се справите
Снимка: iStock

Когато тиквичките ви са имали големи и зелени листа, може да се чудите каква е причината толкова бързо да пожълтеят.

Тиквичките са лесен за отглеждане зеленчук, който дава реколта почти през цялото лято. Когато вредител или неблагоприятни условия на отглеждане засегнат вашата култура, симптомите се проявяват бързо; растенията увяхват и големите листа развиват жълти петна или пожълтяват.

Ето 3 проблема, които се появяват при тиквичките, как да ги предотвратите или коригирате.

Липса на вода

Листата на тиквичките често увяхват в най-горещата част на деня. Влажността на почвата е първото нещо, което трябва да проверите, преди да започнете да търсите вредители или други причини. Тиквичките не са устойчиви на суша и недостатъчно напоените растения развиват жълти листа, които в крайна сметка стават кафяви и изсъхват.

Кога да поливате тиквичките

Ако вашите тиквички изглеждат увехнали сутринта, направете проверка на влажността на почвата. Предлагат се измервателни уреди, които ви дават точни показания. Можете също така да поставите показалеца си в почвата - ако излез сух, трябва да полеете.

Тиквичките се нуждаят от поне 3 см вода всяка седмица. Слой мулч помага да се поддържа почвата влажна и хладна. Поливайте в основата на вашите растения вместо над главата, за да предотвратите проблемите с листата, които водят до увяхване и пожълтяване.

Вижте още: Как да използвате ориз за богата реколта от тиквички

Тиквен лозов пробивач

Най-голямата заплаха за тиквичките е тиквеният лозов пробивач (Melittia cucurbitae). Този дневен молец има отличителен, оранжев на черни петна корем и излиза в края на юни, след като презимува под земята.

Лозовият пробивач снася яйца поотделно в основата на вашите растения. Яйцето се излюпва в бяла личинка с кафява глава, която пробива лози, издълбавайки ги и предотвратявайки достигането на вода и хранителни вещества до листата. Като начало вашето растение може да увехне само в най-горещата част на деня. Но когато листата изглеждат увехнали сутрин, скоро следва пожълтяване, растението ще се поддаде и ще умре. Признаците за активност на лозовия пробивач включват натрупване, подобно на стърготини, в основата на растението.

Как да третирате тиквения лозов пробивач

Превенцията често е най-добрият подход към насекомите вредители. Започвайки от средата на юни, опитайте да напръскате центъра и основата на вашите растения с пестицид, формулиран за ларви и гъсеници. Органичните алтернативи включват диатомична пръст и възпиращото средство BT.1 Следвайте указанията на етикета за честотата на лечение.

Когато растението вече показва признаци на заразяване, премахването на ларвата понякога може да го съживи. Използвайте остър нож, за да разрежете горната част на лозата. Внимавайте да не прорежете дъното. Внимателно отворете лозата, докато намерите бялата личинка. Изстържете го с ножа си, но се опитайте да ограничите увреждането на лозата. Заровете отворената част на лозата под почвата и проверете дали растението се възстановява.

Тиквени буболечки

Тиквените буболечки (Anasa tristis) са толкова плодовити, колкото самите тиквички. Това е така, защото възрастните женски снасят червеникаво-кафяви яйца на групи от 15 до 40 от долната страна на листата. Смучещите сок нимфи ​​се излюпват на брой и могат бързо да повредят листата, причинявайки пожълтяване и увяхване. Възрастните също се хранят с развиващите се плодове.

Как да третирате

Веднъж установени, е трудно да се отървете от буболечките. Превенцията е най-добрият подход и органичните пръскания заедно с ръчното премахване са по-ефективни от силните химикали, които могат да убият опрашителите, необходими за здрава култура.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама