Поставянето на топка от алуминиево фолио във фурната – на пръв поглед странна тактика, е гениално решение на обичайно готварско предизвикателство.
Проблемът с фурната
Всеки пекар и кулинар се сблъсква с проблема с неравномерното нагряване на фурната, което може да доведе до несъвършено изпечени сладкиши. Изненадващо, отговорът се крие в нещо толкова просто като алуминиевото фолио.
Вижте още: Изненадващи приложения на алуминиевото фолио
Решението на топката от алуминиево фолио
В основата на този трик е концепцията за разпределение на топлината. Алуминият, известен с отличната си топлопроводимост, абсорбира и разпръсква топлината равномерно. Поставянето на топка от алуминиево фолио във фурната води до по-равномерно готвене. Това означава, че вашите бисквитки, сладкиши и печива е по-вероятно да се изпекат еднакво, като се избягват изгорели или недостатъчно изпечени участъци.
Как да използвате този трик
Откъснете лист алуминиево фолио и го оформете на топка с диаметър около 5-7 сантиметра.
Поставете топката(ите) от алуминиево фолио на долна решетка във фурната, като се уверите, че не блокира топлинния поток или не докосва нагревателните елементи.
С топката от алуминиево фолио на място, следвайте инструкциите на вашата рецепта и наблюдавайте разликата по отношение на еднородността на готвене.
Напомняне за безопасност: топката от алуминиево фолио ще бъде гореща след готвене, така че боравете с нея внимателно, като използвате ръкавици или щипки.