Защо да използвате мулч в градината си


Защо да използвате мулч в градината си
Снимка: iStock

Има много неща, които трябва да обмислите, преди да добавите мулч към градината. Мулчът е слой от материал, който покрива почвата и може да бъде както полезен, така и потенциално вреден за вашите растения. Може да насърчи задържането на вода, но също така може да привлече нежелани вредители. Преди да закупите мулч, ето някои плюсове и минуси на мулчирането на вашата градина, според експерти по озеленяване.

Видове мулч

Мулчът може да се категоризира в два вида: органичен и неорганичен. Опциите за органичен мулч включват дървени стърготини, кора, слама, компост и дори окосена трева. Неорганичните мулчове, от друга страна, включват скали, камък, чакъл, гумен мулч и ландшафтен плат.

Всеки тип предлага уникални предимства. Дървесни стърготини и кора за издръжливост, слама и компост за обогатяване на почвата и камъни за декоративни зони с ниска поддръжка.

Различните мулчове работят най-добре в определени климатични условия. Органичните са подходящи в региони с умерен климат, защото осигуряват изолация и насърчават задържането на влага. За разлика от тях, неорганичните като камък и чакъл са по-добри за по-горещ климат, защото отразяват топлината и намаляват изпарението. Така че, преди да вземете решение за мулч въз основа на външния вид, помислете и за климата и неговото въздействие върху вашата градина.

Вижте още: Защо листата на тиквичките пожълтяват? 3 причини и как да се справите

Предимства на мулчирането на вашата градина

Мулчирането може да бъде решение за градина или морава с ниска поддръжка, което подобрява здравето на растенията и цялостната естетика. Ето някои от основните предимства на мулча:

Задържа почвената влага

Мулчирането насърчава задържането на почвената влага. Позволяването на почвата да бъде влажна за по-дълги периоди от време води до по-рядко поливане. Това задържане на влага помага на растенията да оцелеят в продължителни периоди на суша. Мулчирането може да бъде полезно и в случаите, когато има ограничения за поливане в кварталите.

Потиска плевелите

Мулчът не само задържа водата, но също така предпазва от нежеланите плевели.

Регулира температурата на почвата

Може да бъде от полза за градината през цялата година, а не само през по-топлите месеци. Мулчирането също така регулира температурата на почвата, поддържайки я по-хладна през лятото и по-топла през зимата. Мулчът покрива почвата, като я предпазва от прекалено затопляне от слънцето през лятото. Като алтернатива, той действа като изолиращо одеяло през по-хладните периоди, като осигурява на корените стабилна почвена среда.

Вижте още: Защо доматите НЕ почервеняват и какво да правите

Добавя хранителни вещества

Има много различни видове мулч, включително органичен мулч, който в крайна сметка може да се превърне в хранителна полза за вашата градина. С течение на времето органичният мулч се разлага и обогатява подлежащата почва с хранителни вещества. Това разлагане добавя органична материя към почвата, което е от полза за дългосрочното здраве на вашите растения.

Подобрява естетическата привлекателност

Мулчирането може да повлияе не само на това как вашите растения растат, но и на това как изглежда градината. Освен това мулчът може да се предлага в различни цветове, за да отговаря на какъвто и външен вид да търсите.

Недостатъци на мулчирането на вашата градина

Има и някои потенциални проблеми, които идват заедно с добавянето на мулч към вашата градина или морава. Ето някои недостатъци, които трябва да имате предвид:

Задушава корените на растенията

Внимавайте да не нанесете твърде много мулч, тъй като може да задуши корените на растенията. Твърде дебелият слой може да лиши корените от необходимия им кислород, за да процъфтяват. За да избегнете прекъсване на подаването на въздух, добавете най-много 5-7 см мулч и не слагайте мулча твърде плътно.

Вижте още: 2 натурални начина да премахнете плевелите от двора си

Привлича вредители и болести

Мулчът може да създаде благоприятна жизнена среда за растенията, но също така може да поддържа други нежелани спътници в градината. Като идеално влажно убежище, мулчът може да привлече вредители като хлебарки, мравки и термити, които могат да причинят проблеми извън градината. За щастие, не всички мулчове привличат тези вредители. Тези от кипарис и кедър възпират насекомите.

Влияе върху абсорбцията на вода

Докато мулчът може да блокира влагата, твърде много мулч може да попречи на водата да стигне до корените. С течение на времето мулчът може да образува кора, която отблъсква водата, вместо да й позволи да попие в почвата.

Повишава температурата на почвата

Когато става въпрос за регулиране на температурата, някои видове мулч работят по-добре от други. Неорганичните мулчове, макар и дълготрайни, могат да повишат температурите на почвата и да стресират растенията по време на горещо време. Внимавайте за знаци, че вашите растения увяхват или се нуждаят от повече светлина и вода от нормалното.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама