Внимавайте с тях: Тези стайни растения са опасни за деца и домашни любимци


Внимавайте с тях: Тези стайни растения са опасни за деца и домашни любимци
Снимка: starsforeurope.com/bg

Много растения са токсични, макар и често само в големи количества, но ако случаят е такъв със стайните цветя, вероятно ще искате да помислите два пъти, преди да ги внесете в дома си.

Вижте още: Това есенно цвете цъфти цяла зима и носи огромен късмет в дома

Трябва да бъдете особено внимателни, ако имате малки деца или домашни любимци, защото тяхното поведение не е толкова лесно да се контролира. От друга страна, може да е достатъчно просто да отгледате някои растения вдигнати високо, извън обсега им или да ги поставите в отделна стая, ако наистина ги искате.

Дифенбахия

Това популярно тропическо растение, понякога наричано "леопардова лилия", има свойства, които го правят леко токсично за хората и домашните любимци. „Това често срещано стайно растение, което често се среща в местните градински центрове, съдържа калциев оксалат “, казва Кристъл Дюран, експерт по стайни растения.

"Когато растението се работи без ръкавици, този калций може да раздразни кожата и да причини усещане за парене, подобно на ужилване от пчела. Консумацията на това растение може да причини сериозни симптоми, най-тежките от които са мехури в устата, диария, дихателни проблеми, загуба на реч и дори смърт.

Коледна звезда

Класическото ваканционно растение може да изглежда красиво, но е по-добре да изберете изкуствена версия, ако имате домашни любимци или много малки деца, които може да го отхапят от любопитство. „Коледните звезди имат млечно вещество, известно като латекс, в листата и стъблата си“, казва Кристъл.

„Това може да причини дразнене на кожата и усещане за парене в устата при поглъщане, въпреки че рядко е фатално.“ Ако тази течност попадне в очите, може да причини много силно дразнене.

Вижте още: Как да поддържате хризантемите цъфтящи през цялата есен

Филодендрони

Едно от най-често срещаните стайни растения, филодендроните се предлагат в много разновидности, което ги прави популярен избор както за начинаещи, така и за опитни градинари. Експертите обаче съветват да бъдете внимателни, когато решавате дали да внесете това растение в дома си. „Филодендронът е друго растение, което съдържа калциев оксалат “, обяснява Кристъл.

"Калциевият оксалат действа като малка игла. Ако растението бъде погълнато, тази съставка причинява дразнене и подуване на устата - често не фатално, но е по-добре да сте в безопасност." Тя също така добавя, че боравенето с растението и попадането на сока върху кожата може да причини дразнене на кожата.

 

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама