Това есенно цвете цъфти цяла зима и носи огромен късмет в дома


Това есенно цвете цъфти цяла зима и носи огромен късмет в дома
Снимка: iStock/Guliver

Дори и да нямате огромна градина, има едно есенно растение, от което абсолютно се нуждаете и което можете да видите навсякъде по това време на годината. Хризантемата или есенната роза е есенно цвете, което се отглежда много лесно и се смята, че носи късмет.

Вижте още: Как да поддържате хризантемите цъфтящи през цялата есен

Хризантемите са устойчиви на вредители и болести, така че не са взискателни. Виреят добре както в саксии, така и в градинска почва.

Хризантемата произхожда от Китай и е най-разпространена в Азия, където се счита за цвете, което привлича щастливи обстоятелства, според практикуващите фън шуй и древните култури на Далечния изток. Там се смята, че тя е свързана със слънцето и носи ян енергия. Ето защо хризантемата е цветето на щастието в много азиатски страни и в чест на нея всяка есен в Япония се провежда Фестивалът на щастието.

Хризантемите са есенни цветя

Тези красиви есенни цветя са достъпни и неизискващи. Единственото нещо, от което се нуждаят хризантемите, е пълно слънце и защита от вятъра. Най-доброто време за засаждане е от пролетта до края на лятото.

За да засадите правилно хризантема, трябва да изкопаете дупка два пъти по-широка от саксията и да поставите растението в дупката, така че короната да е на нивото на земята, но не по-дълбоко. Напълнете дупката с почва и вода.

Как да се грижим за хризантемите през есента

Грижите за хризантемите не отнемат много време, така че добавете малко компост, когато ги засадите. След това можете да им дадете тор с общо предназначение. Поливайте хризантемите редовно, особено когато ги засаждате за първи път.

Ако ги отглеждате в саксии, не забравяйте да ги поливате добре през топлите и сухи периоди на есента. Саксиите изсъхват много по-бързо от градинската почва, така че проверявайте редовно, за да предотвратите увяхване.

Символика на хризантемата

Тъй като е толкова широко разпространена по целия свят, хризантемата е приела много, много различни значения в културите, в които се отглежда. Идва от Китай, така че, както казахме, основната му символика е щастието.

В Америка се смята, че хризантемата предизвиква положителни чувства, подарява се на скъп човек и е символ на уважение и любов.

В Япония тя получи своето място на националния герб и има свой собствен ден - Фестивал на щастието. Символизира вечен живот, сила, щастие и богатство. Свързва се със слънцето, защото се смята, че е носител на ян енергията и затова краси домове или градини. Също така се смята, че хризантемата е цветето на слънцето и символ на императорското семейство.

Докато на Изток хризантемата е символ на есента, простотата и непринудеността на живота, в нашите райони тя се счита и за "цвете за мъртвите" и се вярва, че носи мир и спокойствие на душите на мъртвите. В Европа хризантемата се нарича още есенна роза.

Тъй като хризантемите са символ на дълъг и безгрижен живот и един от най-красивите символи на оптимизъм, веднага щом внесете тези цветя в градината си, животът веднага става по-красив и сега знаете, че с тях идват положителна енергия и щастие.

Вижте още: 4 растения, които НЕ трябва да отрязвате през есента

Първоначално златистожълта на цвят, днес има хиляди различни видове и цветове, всички от които имат специално значение:

Бялата хризантема се свързва с истината, яснотата на мисълта и правилното вземане на решения, така че е отлична за медитация.

Люляк или лилава хризантема е символ на елегантност и благородство.

Оранжевата хризантема е знак за топлина и напредък.

Червената хризантема е знак за любов и страст.

Синята хризантема носи спокойствие и вдъхновение.

Жълтата хризантема е най-тъжният символ и знак за несподелена любов.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама