Тези неща никога НЕ трябва да почиствате със сапун


Тези неща никога НЕ трябва да почиствате със сапун
Снимка: iStock

За много от нас сапунът е средство за почистване и първият продукт, към който посягаме, за да се справим с големи и малки задачи за почистване. Въпреки че със сигурност е универсален, не всичко може да се почисти с него. Всъщност може да навреди на определени материали. Ето кои домакински предмети не трябва да се почистват със сапун и какво да използваме вместо това.

Вълна и кашмир

Въпреки популярните погрешни схващания, вълната и кашмирът не е задължително да се почистват професионално на химическо чистене, но никога не трябва да използвате сапун, за да ги перете. Дрехите от тези материи ще се деформират и ще се свият. Вместо да използвате сапун, изберете специален перилен препарат на вълна или шампоан за коса - защото в крайна сметка вълната и кашмирът са коса.

Коприна

Коприната е друг материал, който мнозина смятат, че изисква професионално химическо чистене, но всъщност може да се пере у дома. Все пак използвайте много нежен препарат вместо сапун.

Вижте още: Как да почистите хромирани повърхности до блясък

Огледала и прозорци

Използването на сапун и вода за почистване на огледала и прозорци може да остави видими ивици, особено ако имате твърда вода. В зависимост от повърхността може да бъде невероятно трудно да се отстранят тези остатъци. Винаги, когато почиствате лъскави предмети, изберете продукти със специална формула вместо сапун.

Чугунени тигани

Чугунените тенджери и тигани са сред най-издръжливите, но сапунът може да бъде потенциално вреден. Сапунът и водата могат да причинят ръждясване на вашите чугунени съдове. Може също така да премахне слоевете масла, натрупани през годините на употреба, които спомагат за създаването на гладка повърхност за готвене. Вместо да използвате сапун, заложете на комбинация от сол и масло, за да отстраните всички упорити парчета храна, които залепват.

Кожа и велур

Кожата и велурът могат да бъдат трудни за почистване поради броя на различните покрития, които могат да имат. Използването на сапун за тези материали може да ги изсуши, което води до трайно увреждане. Ако на етикета е обозначено, че могат да се перат, използвайте вода и мек почистващ препарат. Но внимавайте да не търкате силно, тъй като това всъщност може да направи мръсотията или петната по-трудни за отстраняване. Някои кожени и велурени артикули се почистват само на химическо чистене.

Вижте още: Как лесно да почистите микровълновата с най-обикновен оцет

Кърпи и абсорбиращи тъкани

Кърпите и абсорбиращите тъкани трябва да се перат с препарат за пране вместо със сапун. Използването на сапун за пране може да направи тъканта груба и по-малко способна да абсорбира влагата.

Кафе машини

Използването на сапун за почистване на вашата кафемашина може да доведе до кафе с вкус на сапун. Когато сте готови да почистите вашата кафемашина, използвайте вместо това смес от вода и ябълков оцет. Оцетът може да помогне за разтварянето на всякакви минерални отлагания в машината, без да оставя сапунен послевкус.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама