Само 1 супена лъжица от това и листните въшки ще изчезнат


Само 1 супена лъжица от това и листните въшки ще изчезнат
Снимка: iStock

Любителите на градинарството често търсят органични методи за защита на своите растения от вредители. Един такъв ефективен и естествен метод включва използването на люти чушки. Тази статия изследва как те могат да възпрат вредителите.

Силата на лютите чушки

Лютите чушки са не само за кулинарна наслада, но и мощен инструмент в органичното градинарство. Техните естествени свойства могат да помогнат за възпиране на различни вредители, осигурявайки по-здрава градина с по-малко зависимост от химически пестициди.

Как лютите чушки възпират вредителите

Капсаицин: Активната съставка

Ключовият компонент в лютите чушки, който възпира вредителите, е капсаицинът. Това съединение е отговорно за топлината в чушките и действа като дразнител за много насекоми и животни.

Вижте още: Всички добри домакини имат това в кухните си, прави чудеса с растенията

Видове възпрепятствани вредители

Насекоми: Листните въшки, бръмбарите и паякообразните акари са по-малко склонни да заразят растенията, заобиколени от люти чушки.

Животни: По-големите вредители като зайци и елени често избягват растения, третирани с разтвори на люти чушки поради дразненето, причинено от капсаицина.

Приготвяне на спрей за люти чушки

Необходими съставки:

пресни или сушени люти чушки

вода

сапун за съдове (по избор)

Приготвяне:

Смесете шепа люти чушки с две чаши вода до гладкост. Прецедете сместа, за да отстраните твърдите частици. Разредете разтвора с 3 литра вода. Добавете няколко капки препарат за съдове, за да помогнете на разтвора да прилепне към растителните повърхности.

Вижте още: Чай от яйчени черупки: мощен разтвор за вашите растения

Нанасяне

Напръскайте разтвора от люти чушки директно върху листата на растенията. Нанасяйте веднъж седмично или след силен дъжд, за да поддържате ефективността.

Друг вариант е да изсипете разтвора около основата на растенията. Помага за възпиране на обитаващи почвата вредители и укрепва устойчивостта на растението.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама