Розите ще бъдат по-здрави, ако тази есен в почвата се добави това


Розите ще бъдат по-здрави, ако тази есен в почвата се добави това
Снимка: iStock

Градинарите трябва да започнат да подготвят градината за студено, мразовито време през есента, а грижите за розите са доста лесни, стига да не се торят.

Розите никога не трябва да се торят след септември, тъй като това може да насърчи нежен нов растеж, който ще умре от увреждане от замръзване и ще направи растението по-уязвимо. Вместо това градинарите трябва да започнат да мулчират розите си, което представлява нанасяне на слой от органичен материал около растенията, за да ги предпази през зимата. Мулчирането на розите е наистина лесно за извършване и е най-добрият начин да помогнете на розите да процъфтяват по това време на годината.

Какви са ползите от мулчирането на розите?

През есента розите започват да изпадат в латентно състояние, за да се подготвят за зимата, а мулчирането помага на растението да запази енергия, така че цветята да са по-здрави, по-силни и по-големи, след като дойде пролетта.

Мулчирането изолира растението, за да предпази розите от замръзване и подобно на торенето ще добави хранителни вещества към почвата по естествен начин, до които розите ще имат достъп, след като започнат да растат отново.

Освен това ще задуши плевелите, така че да нямат шанс да растат в почвата близо до розите, а мулчирането също така задържа влагата в почвата, така че градинарите не трябва да се притесняват за плевене или поливане на рози, след като температурите започнат да падат.

Вижте още: С тези 8 съвета ще се радвате на чудни рози в саксии, всички ще ви завиждат

Какво можете да използвате за мулчиране на рози?

Мулчирането е много лесно, тъй като всичко, което трябва да направите, е да изберете подходящия материал за мулчиране и да разпръснете слой около основата на розовия храст.

Можете да използвате много различни материали за мулчиране, като оборски тор, компост, слама или стърготини от кора.

Есенните листа също са чудесен мулч за рози и е силно препоръчително да вземете всички паднали листа, които намерите в градината си сега, и да ги съхранявате, за да ги използвате като мулч през по-студените месеци. Те действат много добре при блокиране на растежа на плевелите, така че ще бъде една работа по-малко, за която да се тревожите, след като дойде пролетта.

Уверете се, че избягвате да използвате листа, които имат черни петна или мухъл, тъй като те могат да разпространят гъбични заболявания по розите, които са много чести през есента,

Използването на мулч ще ви помогне да рециклирате естествени материали, за да подобрите условията за отглеждане на розите, така че те да процъфтяват и да са готови да цъфтят, след като вегетационният сезон започне отново през 2025 г.

Вижте още: Какво символизират различните по цвят рози

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама