Розата може да не цъфти повече, ако пренебрегнете признаците на тази лятна болест


Розата може да не цъфти повече, ако пренебрегнете признаците на тази лятна болест
Снимка: iStock

Розите са красиво допълнение към всяка градина, но градинарите трябва да внимават за коварна болест, която може да унищожи тези цветя, ако не бъде хваната рано.

Черните листни петна по розите са причинени от фитопатогена Diplocarpon rosae или Marssonina rosae. Заболяването се проявява през лятото и есента. Първите симптоми са червеникаво - черни петна с лъчиста структура по горната повърхност на листата. Те се разрастват и дори сливат.

Въпреки че тази болест няма да убие розата тя ще накара листата на растението да окапят, да пожълтяват, да спрат да цъфтят и значително да отслаби растението, оставяйки го уязвимо за други болести и вредители, които в крайна сметка могат да му навредят.

Вижте още: С тези 8 съвета ще се радвате на чудни рози в саксии, всички ще ви завиждат

Какво да правите

Ако болестта на черните петна си проправи път в градинската почва, е много трудно да се отървете от нея, но е лесно да се предотврати или управлява болестта, след като знаете какво да търсите.

Как да контролирате и предотвратите заболяването черни точки

Болестта на черните петна се нуждае от влага и топлина, за да покълне, така че е по-вероятно да се разпространи във влажни или дъждовни дни при високи температури.

Най-добрият начин за предотвратяване на болестта е да се уверите, че розовите растения имат достатъчно въздушен поток и се поливат в точното време на деня, за да се предотврати преовлажняването им.

Опитайте се да поливате сутрин, за да се надяваме, че листата ще изсъхнат по-бързо, отколкото ако ги поливате следобед или рано вечер.

Уверете се, че винаги поливате розите дълбоко в основата на растението и се опитвайте да избягвате листата, тъй като това ще намали разпространението на болестта.

Вижте още: 4 трика за отглеждане на пищни и красиви рози

Подрязването на розите в края на зимата или началото на пролетта често е необходимо поне веднъж годишно, за да се намалят шансовете за гъбични заболявания, но не се препоръчва да се подрязва през лятото, тъй като това може да стресира растението през горещото време и да го направи повече податливо на болести.

Вместо това можете да отстраните мъртвите рози по това време на годината, за да премахнете всяка мъртва или болна зеленина, която може да навреди на растението, но го правете само ако сте сигурни, че е болно.

Откъснете заразените листа, когато ги видите за първи път през пролетта, за да намалите разпространението им. Направете това само ако сте имали сигурна диагноза, че петната са черни точки. Това е така, защото премахването на листата може да ограничи способността на растението да расте добре.

Предотвратяването на заболяването с черни петна може да бъде трудно, но ранното откриване е ключът към справянето с това заболяване, така че не забравяйте да проверявате розите си редовно.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама