Полезно: Как да ускорите цъфтежа на антуриум


Полезно: Как да ускорите цъфтежа на антуриум
Снимка: iStock

Тъй като са чувствителни към заобикалящата ги среда, антуриумите жадуват за правилната комбинация от светлина, топлина и влага за оптимален цъфтеж. Освен това може да се наложи да промените почвата на вашето цвете и начина на поливане, тъй като антуриумите могат да бъдат малко придирчиви към тях.

Ако тези неща не стимулират цъфтене, помислете за подхранвате с правилния тор или може би да промените разположението на саксията. Ето още 6 съвета, които ще са ви от полза.

1. Бъдете внимателни с поливането

Прекомерното поливане не само потиска цъфтежа на антуриума, но може да доведе до гниене на корените. И понякога щетите са необратими, преди дори да усетите.

Може да е изкушаващо да поддържате редовен график за поливане, но растенията имат свой ритъм. Свръххидратацията може да бъде пагубна. Вместо поливане по часовников механизъм, периодично усещайте нивото на влага в почвата. Поливайте, когато горният слой (до първото ви кокалче) се почувства сух, като се гарантира, че излишната вода изтича.

Забелязвате пожълтяващи листа с кафяви ръбове? Може да сигнализира за преполиване.

2. Саксиите се нуждаят от дишане

За да избегнете гниенето на корените, осигуряването на подходящ дренаж е от първостепенно значение. Дори при оптимално поливане, саксия, която задържа излишната влага, предвещава гибел.

Кардиналното правило? Уверете се, че саксията с антуриум има дренажни отвори. Излишната вода трябва да има път за евакуация.

За подобрен дренаж може да бъде полезен слой от камъчета в основата на саксията. Но това не е заместител на дренажни отвори; това е допълнително.

Вижте още: Как да се грижите за калдаръмче, за да не спира да цъфти

3. Изберете правилната почва

Текстурата на почвата може да бъде друг проблем при дренажа. Плътната почвена матрица може да удуши корените на антуриума.

Антуриумите процъфтяват в песъчливи смеси за саксии. Добра отправна точка е микс на базата на орхидея, обогатен допълнително с елементи като:

  • Торфен мъх
  • Органичен компост
  • Малък чакъл
  • Чипс от кора на ела
  • Перлит
  • Кокосови влакна

4. Осветете с нежна яркост

Антуриумите изискват достатъчно количество светлина, за да цъфтят, но не непременно пряка слънчева светлина. Тяхното естествено местообитание е тропическата гора, където слънчевата светлина се филтрира през гъстата зеленина. Твърде много пряка слънчева светлина може да доведе до избледняване на листата и загуба на живия им цвят.

Стремете се да осигурите ярка, непряка светлина, като гарантирате, че те не са нито засенчени, нито изгорени от слънцето.

Вижте още: Не подарявайте тези цветя! Ето какво е скритото им значение...

5. Поддържайте влагата

Произхождащи от тропическите гори, антуриумите виреят в богата на влага среда. Ако домът ви е по-сух, помислете за редовно овлажняване на вашия антуриум или поставяне на овлажнител наблизо.

Алтернатива е тава за влажност, пълна с камъчета и малко количество вода, като се поддържа саксията с растението повдигната над водната линия. Не забравяйте, че тези растения се радват на влага във въздуха, а не на наситена почва.

6. Осигурете постоянна топлина

Антуриумът е чувствителен към температурни промени. Намерете място, което остава относително топло и без внезапни течения. Идеалните температури варират около 21-29°C. Стабилността е ключът.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама