Сега е подходящият момент за приготвяне на зимнина и повечето домакини вече са започнали да купуват плодове и зеленчуци. Независимо дали използвате изпитани рецепти, често се случва зимнината да се развали. Има много причини за това, а по-долу ви представяме на какво трябва да обърнете внимание, за да може тя да издържи възможно най-дълго.
Вижте още: 4 растения, които ще превърнат двора ви в оазис
1. Неправилно стерилизирани буркани
Ако бурканите са лошо или недостатъчно стерилизирани, в тях могат да останат бактерии и различни вредни микроорганизми, които да доведат до ферментация на плодовете и зеленчуците. За да избегнете риска от това събитие, е важно стерилизацията да се извърши правилно. Добре измитите буркани и капачки се нареждат в тава и се слагат в загрята на 180 градуса фурна за около 15-20 минути. Също така не забравяйте да затворите добре зимнината в бурканите, без да влиза въздух в тях.
2. Използвате презрели плодове и зеленчуци
Много хора вярват, че зимната супа ще бъде по-вкусна, ако се използват узрели зеленчуци, но това не е така. Плодовете и зеленчуците се разграждат и развалят много по-бързо, дори когато използвате консерванти. Затова избирайте твърди плодове и зеленчуци, които не са повредени и нямат петна.
Вижте още: Не чистете тавана у дома? Голяма грешка, ето защо
3. Лошо място за съхранение
Зимнината ще издържи по-дълго, ако се съхранява на място, където няма течение, влага, топлина и слънчева светлина. Всичко това са фактори, които влияят на ускорената ферментация на плодовете и зеленчуците в буркана и по-бързото им разваляне.