Много домакини съхраняват олиото в кухненския шкаф. Това, разбира се, е практично, но в никакъв случай не е правилно.
Как е правилно да се съхранява олиото?
Прочели ли сте какво пише на етикета на растителното масло? Производителите препоръчват след отваряне бутилката да се съхранява в хладилник.
Оптималната температура за съхранение на слънчогледово масло е от +8 до +17 градуса. В хладилника температурата не надвишава +4 градуса. Затова след като бутилката се отвори, тя трябва да се постави в него. В противен случай температурните колебания ще доведат до гранясване на олиото. И в случая то не просто ще има неприятна миризма, но и ще стане неизползваемо. Особено за пържене - ще се превърне в отрова.
Запечатана бутилка с олио може да се съхранява в кухненския шкаф, но само ако той не се намира в близост до печката.
НАУЧЕТЕ ТУК РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ ОЛИО ЗА ПЪРЖЕНЕ
Бутилката не трябва да се излага на пряка слънчева светлина, в противен случай маслото ще гранясва. Тя трябва да се съхранява на хладно място.
Тъй като срокът на годност на олиото намалява след отваряне, по-добре е да го преместите от пластмасовата в стъклена бутилка.
Не забравяйте, че трябва да го съхранявате в хладилника - на горния рафт или на вратата.
За да запазите свежестта му за по-дълго, можете да сложите няколко зърна боб или грах в бутилката. Друг вариант е да добавете дафинов лист или няколко зърна карамфил.