Кой е най-добрият начин за миене на мазни съдове? Всички следваме една и съща практика – киснем ги във вряла вода, а това е голяма грешка.
Почти всички мием мазни тигани и тенджери по един и същи начин - след като се запържат, наливаме вряла вода, изчакваме мазнината да се "разтопи", след това изливаме водата и слагаме препарат. Експертите казват, че никога не трябва да правим това.
Вижте още: Не чистете тавана у дома? Голяма грешка, ето защо
Така можем да задръстим канализацията в кухнята. Комбинацията от гореща вода и мазнината от тигана, може да причини запушване на тръбите.
Най-добре би било да съберете мазнината от съдовете с хартия и да се хвърли в кошчето, преди да ги поставите в мивката, за да ги измиете. Ако не можете да премахнете достатъчно мазнина, най-добре е да измиете тигана със студена вода. По-добре е да излеете "мръсната" вода в тоалетната (въпреки че това също не е препоръчително, но е по-добро решение, отколкото директно в мивката).
Вижте още: 4 растения, които ще превърнат двора ви в оазис
Ако се чудите каква е разликата, когато използвате студена вода за миене и защо тя е по-малко вредна, отговорът е в комбинацията от топла вода и препарат. Тези две съставки във взаимодействие с мазнината образува емулсия, която се плъзга по канала и когато се охлади, се превръща в твърда маса, която може да запуши тръбите.