Не поставяйте тези неща в съдомиялната, голяма грешка е


Не поставяйте тези неща в съдомиялната, голяма грешка е
Снимка: iStock

Съдомиялната машина може да направи някои сериозни чудеса в кухнята и наистина да ви спести време. Това е вълшебна машина, която замества голямата купчина мръсни чинии с чисти. Въпреки това, може да повреди определени предмети, ако бъдат поставени в нея. Ето списък на нещата, които никога не трябва да поставяте в съдомиялната машина.

За предотвратяване на тъпи ръбове

Професионални ножове 

Острият професионален нож може да улесни или затрудни приготвянето за ястие, а поставянето му в съдомиялната машина изтъпява острието с времето. Вместо да хвърляте най-добрите си инструменти в машината, мийте ножовете на главния готвач на ръка, за да ги поддържате в перфектна форма.

Вижте още: 6 изненадващи неща, които можете да почистите с таблетки за съдомиялна

Рендета за храна

Подобно на най-добрия ви нож, не бихте искали съдомиялната машина да затъпи остриетата на рендето за храна. Този кухненски инструмент се почиства най-добре на ръка.

За да предотвратите избледняване

Медни чаши и съдове за готвене

Медта е класически, но стилен избор за вашите съдове за готвене, а медните чаши са идеални за сервиране на коктейли през цялата година. След голямо празнично парти хвърлянето на медна чаша в съдомиялната машина е изкушаващо, но този съд няма да издържи много цикли в съдомиялната машина. Не забравяйте да миете на ръка всички медни предмети или други благородни метали, за да запазите блясъка им непокътнати и да избегнете обезцветяване или потъмняване.

Съдове за напитки, мерителни чаши или чинии с текст

С течение на времето елементите с текст могат да избледнеят след много цикли в съдомиялната машина. Мерителната чашка не е полезна, когато линиите са изчезнали, нали?

Вижте още: Имате миялна машина? Трябва да знаете тези 4 трика

Винтидж меламинови съдове

Меламиновите съдове и прибори за сервиране са издържали теста на времето и са останали популярни дори с изобретяването на нови материали. Те често имат шарки или дизайни, които могат да избледнеят в съдомиялна машина.

Метални златни прибори за хранене

За разлика от сребърните, блясъкът на златните прибори за хранене избледнява с времето, ако се почистват в съдомиялна машина. Това избледняване важи и за чинии със златист метален дизайн, така че за по-сигурно винаги мийте тези предмети на ръка.

Ръчно рисувани предмети

Вашето любимо ръчно рисувано произведение няма да изглежда по същия начин, след като започне да избледнява. За да защитите декоративни или деликатни чинии, чаши или всякакви други боядисани предмети, измийте на ръка и внимателно изтъркайте с гладка гъба, за да не отлепите боя.

За предотвратяване на структурни повреди

Херметически затварящи се чаши

Вашата любима чаша за пътуване може да не се затваря добре след няколко посещения в съдомиялната машина. Същото важи и за пластмасови или метални чаши. Изолираното въздушно пространство, което поддържа температурата на вашите горещи или студени течности, се нарушава и губи ефективност. 

Вижте още: Груби грешки при използването на съдомиялна машина

Дървени прибори и дъски за рязане

Горещата вода и сухата топлина на съдомиялната машина могат да изкривят или напукат дървените кухненски прибори и дъските за рязане, което ги прави по-малко полезни.

Капаци за тенджери под налягане

Това е голямо не-не. Въпреки че вашата тенджера под налягане може да е приемлива, капакът представлява проблем за безопасността. Съдомиялната машина може да изкриви или повреди гуменото уплътнение на капака, както и да повреди вентилите и вентилационните отвори, които капакът използва при готвене. Тези неща могат да доведат до много проблеми, включително експлозии на тенджера под налягане.

Тигани с незалепващо покритие

Някои съдове за готвене с незалепващо покритие са "подходящи за съдомиялна машина". Но трябва да имате предвид, че съдомиялната машина може да влоши незалепващото покритие. Прочетете етикетите си и продължете с повишено внимание.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Облечени от глава до пети в любов. И това е единствената марка, която никога не излиза от мода.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама