Ягодите са сладък и здравословен плод, ценен в световен мащаб. Те са в изобилие и са евтини през пиковия си сезон. Но какво ще кажете, когато са извън сезона? За щастие, могат да се използват множество методи за съхранение, за да се насладите на ягодите за продължителен период след прибиране на реколтата. Ето как да ги консервирате в буркани.
Вижте още: Как да изберете най-сочните и сладки ягоди
Как да консервирате ягоди стъпка по стъпка
Изплакнете ягодите под хладка вода и ги подсушете.
Отстранете дръжките и нарежете ягодите на четвъртинки.
Смесете ягодите със захарта и лимоновия сок в тенджера. Количеството захар и лимонов сок зависи от количеството ягоди, но обикновено на всеки 4 чаши ягоди се използват 1 чаша захар и 2 супени лъжици лимонов сок.
Гответе сместа на умерен огън, като разбърквате от време на време, докато ягодите омекнат и течността се сгъсти. Това може да отнеме около 10-20 минути.
Махнете тенджерата от котлона и оставете сместа леко да се охлади. По време на този период на охлаждане стерилизирайте вашите буркани и капаци.
Прехвърлете ягодовата смес в стерилизираните буркани, като се уверите, че оставяте около 1,5 см свободно пространство.
Избършете ръбовете на буркана с чиста, влажна кърпа, за да отстраните излишната смес.
Поставете капаците на бурканите и затегнете плътно.
Обработете бурканите във вряща вода за 10 минути.
След обработка оставете бурканите да се охладят върху кърпа или решетка. Бурканите трябва да издават "пукащ" звук, което показва, че са затворени.
Проверете уплътненията на бурканите, като натиснете центровете на капака. Ако капаците са неподвижни, те са запечатани правилно.
Етикетирайте бурканите с датата и ги съхранявайте на хладно и тъмно място до една година.
Вижте още: Домашен ягодов пай за ценители