Лавандулата няма да спира да цъфти, ако я подхранвате с това


Лавандулата няма да спира да цъфти, ако я подхранвате с това
Снимка: iStock

Лавандулата е едно от най-популярните растения сред градинарите заради своя аромат и красота, но е важно да знаете, че подхранването ѝ също е важно.

Докато отглеждането на лавандула е лесно, ключът към поддържането ѝ здрава и изглеждаща невероятно през цялата година се крие в използването на правилния тор.

Органичните торове, като компостиран оборски тор, отливки от червеи и костно брашно, са отличен избор, защото осигуряват балансиран микс от основни хранителни вещества и подобряват структурата на почвата.

Вижте още: Страхотните ползи от лавандулата

Лавандуловите растения не се нуждаят от много хранителни вещества, все пак можете да използвате малко кухненски отпадъци, за да им осигурите допълнителна храна.

Ако искате да дадете тласък на лавандулата си, запазете остатъците от зеленчуци, за да ги превърнете в домашен компост.

Градинарите могат просто да наслоят остатъците със сухи листа и окосена трева в голяма кофа и да изчакат да се разградят в богат компост.

Нещо повече, банановите кори често са тайното оръжие на градината, особено полезни за лавандулата и много други растения поради високото си съдържание на калий, което е основен хранителен елемент.

Всичко, което трябва да направите, е да нарежете банановите кори и да ги пъхнете в основата на вашите лавандулови растения.

лавандула

Рецепта за домашна тор:

1 супена лъжица английска сол

1 супена лъжица сода бикарбонат

1 супена лъжица рибена емулсия

3 литра вода

Просто разбъркайте заедно компонентите в кофа или лейка, като се уверите, че се смесват в еднороден разтвор. Добавете го към основата на лавандулата, като заобикаляте зеленината на растението, последвано от редовно поливане.

Важно е да се отбележи, че растенията от лавандула не изискват обилно торене, така че използвайте този домашен тор пестеливо, веднъж на няколко месеца. Прекомерното торене всъщност може да навреди на растенията.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама