Кога да използвате английска сол, за да подхраните доматите


Кога да използвате английска сол, за да подхраните доматите
Снимка: iStock

Сладките, сочни домати са лятна награда. Ако обаче вашите доматени растения не произвеждат богатата реколта, която сте очаквали, може да се изкушите да ги подхраните с английска сол.

Английската сол или магнезиевият сулфат е естествено срещащо се минерално съединение, състоящо се от магнезий, сяра и кислород. Може вече да го имате в дома си, тъй като обикновено се използва за накисване при мускулни болки. Но същите микроелементи могат да хранят и растенията.

Това означава ли, че английската сол ще помогне на вашите доматени растения да процъфтяват? Невинаги. Ето най-добрите практики, когато става въпрос за използване на това химическо съединение върху вашите домати.

Защо английската сол се използва за растенията

При подходящи обстоятелства английската сол насърчава растежа и цялостното здраве на растенията. Магнезият е центърът на молекулата на хлорофила, така че е от решаващо значение за добрия зелен цвят на листата и следователно е добър за цялостното здраве на растенията.

Когато се прилага правилно, английската сол може да помогне на растенията да абсорбират хранителни вещества, така че да растат по-силни и може да помогне за контрол на брашнестата мана и други гъбични заболявания. Известно е, че английската сол помага за увеличаване на размера на цветята, насърчава по-гъстите растения, подобрява покълването на семената и увеличава производството на плодове.

Магнезият и сярата подхранват фотосинтезата на растителния протеин и ензимната функция и без достатъчно от тях листата на растенията може да пожълтяват и да растат зле.

Вижте още: Защо доматите НЕ почервеняват и какво да правите

Кога да използвате английска сол за вашите домати

Има една ситуация, за която експертите по градинарство са съгласни, че може да изисква добавяне на английска сол – това е, когато вашите доматени растения имат магнезиев дефицит. Дефицитът на магнезий обикновено се проявява с листа с обезцветени области в жълто, червено или кафяво. Растежът на растенията също може да бъде забавен и може да видите по-малко производство на плодове.

За да потвърдите дефицит на магнезий, можете да проведете почвен тест, за да проверите нивата на магнезий или да използвате листен анализ (химическа проверка на листата), за да определите дефицита на хранителни вещества в растителните тъкани.

Растенията, за които се смята, че имат полза от английската сол, включват домати, при подходящи обстоятелства; рози, които получават здрави цъфтежи и по-зелени листа; чушки, които се радват на по-силни корени и подобрено развитие на плодовете; цитрусови дървета, които получават по-голямо производство на плодове и по-малко пожълтяване на листата; някои стайни растения и някои тревни площи, когато се използват като добавка към тор.

Вижте още: Колко често да поливате доматите в екстремни горещини

Как да използвате английска сол за лечение на магнезиев дефицит при домати

Ако диагностицирате дефицит, опитайте тези най-добри практики за прилагане на английска сол:

  • Разтворете една супена лъжица английска сол в 3 литра вода и нанесете върху основата на растението.
  • Спрей за листа: Смесете една супена лъжица английска сол в 3 литра вода и напръскайте листата.

За оптимални резултати прилагайте веднъж месечно през вегетационния период, избягвайте прекомерното прилагане и след това наблюдавайте. Ако не забележите подобрение или възникнат други проблеми, премислете своите практики за управление на почвата и хранителните вещества.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама