Каква е разликата между индукционен и електрически котлон и как да изберете


Каква е разликата между индукционен и електрически котлон и как да изберете
Снимка: iStock

Едно от най-важните решения, които ще трябва да вземете, когато обновявате кухненските си уреди, било то по време на ремонт или когато купувате нов дом, е вида на готварския плот, който искате. Повечето домове са оборудвани с газова или електрическа печка, но все по-често индукционните котлони започват да си проправят път. Индукционните котлони изглеждат като електрически, но имат няколко ключови разлики, които ги правят уникални.

Вижте още: 4 хитри приложения на хартията за печене у дома (ВИДЕО)

Какво е индукционен плот?

Индукционният плот за готвене включва медни намотки под стъклена повърхност. Тези бобини провеждат електромагнитна енергия за нагряване на съвместими тенджери и тигани, които се поставят върху плота.

За разлика от стандартните електрически котлони, стъклената повърхност не се нагрява. Индукционната зона за готвене не се активира, освен ако върху нея не се постави съвместима тенджера или тиган.

Съдовете за готвене, съвместими с индукция, трябва да бъдат магнитни, за да работят, което означава, че са направени от железен материал, който взаимодейства с електромагнитното поле, генерирано под повърхността. Съдове за готвене от неръждаема стомана, чугун и емайлиран чугун са съвместими с индукционен плот.

Вижте още: Ето как трябва да се грижите за керамичните тигани

Плюсове на индукционния плот:

Бързо готвене

Лесно почистване

Прецизен контрол на температурата

Енергийна ефективност

Обща безопасност благодарение на по-хладните повърхности по време на готвене

Минуси на индукционния плот:

По-високи първоначални разходи за тенджери и тигани

Преминаването от газ към индукция е скъпо

По време на готвене могат да се появят непознати звуци

Какво представлява електрическият плот за готвене?

Електрическите готварски плотове имат метални намотки под стъклена повърхност, които провеждат електрически ток, за да излъчват топлина. На електрическа готварска плоча може да се използва почти всякакъв тип съдове за готвене, тъй като топлината се излъчва през повърхността чрез нагревателен елемент.

Плюсове на електрическия плот:

Лесно почистване

По-малко предварителни разходи за уреди

Лесен монтаж

Всички съдове за готвене са съвместими

Минуси на електрическия плот:

По-бавно време за реакция при отопление и охлаждане

По-дълго време за готвене

По-малко прецизен контрол на температурата

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама