Как лесно да почистите микровълновата с най-обикновен оцет


Как лесно да почистите микровълновата с най-обикновен оцет
Снимка: iStock

Микровълновата печка е един от най-често употребяваните домакински уреди, тъй като ни улеснява. НО тъй като е често използвана, по-бързо се замърсява. Ще ви покажем как да я почистите, без да използвате препарати от магазина, а само обикновен оцет.

Стъпка 1: Напръскайте замърсяванията

Полезно е да напръскате упорити замърсявания във вашата микровълнова фурна, подобно на начина, по който почиствате дрехи, преди да ги хвърлите в пералнята. Комбинирайте равни части оцет и вода в бутилка със спрей, преди да напръскате обилно.

Стъпка 2: Създайте почистваща смес с оцет

Напълнете подходяща за микровълнова купа с две чаши вода и две супени лъжици оцет. По желание добавете една или две капки етерично масло за прекрасен аромат.

Съвет: Добавете малка дървена лъжица в купата или поставете клечка за зъби в сместа. Това ще позволи да се образуват мехурчета срещу дървото, докато водата се нагрява, предотвратявайки прегряването на водата и "избухването" до кипене.

Вижте още: Любопитната история на микровълновата печка

Стъпка 3: Загрейте сместа в микровълнова

Поставете сместа в микровълновата, затворете вратата и включете на висока температура за три минути. След това оставете всичко за още 15 минути, без да отваряте вратата. Това време на изчакване позволява на микровълновата фурна да получи допълнителна пара, което помага за разграждането на полепналите замърсявания.

Стъпка 4: Отстранете сместа и стъклената плоскост

Внимателно извадете купата от микровълновата и я оставете настрана - не я изсипвайте още. Така че, извадете стъклената плоскост, за да я измиете в мивката.

Стъпка 5: Избършете

Навлажнете чиста микрофибърна кърпа с оцетната смес и избършете вътрешността на вашата микровълнова печка. По-голямата част от мръсотията трябва да се отстрани веднага, но ако имате упорити замърсявани или труднодостъпни места, използвайте инструмент за почистване без надраскване.

Вижте още: Как да почистите индукционен плот - 7 стъпки за безупречна повърхност

Стъпка 6: Измийте стъклената повърхност

В кухненската мивка почистете въртящата се чиния на микровълновата с препарат за съдове, гореща вода и гъба. Подсушете с чиста кърпа и поставете обратно в вече чистата микровълнова печка.

Стъпка 7: Почистете отвън

Напръскайте универсален почистващ препарат върху чиста кърпа и избършете външната част. (Никога не пръскайте директно върху контролния панел.)

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Не можеш да промениш това, срещу което отказваш да се изправиш.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама