Как да върнем към живот цветовете на мушкатото


Как да върнем към живот цветовете на мушкатото
Снимка: Pelargonium for Europe

През лятото мушкатото е навсякъде. Нищо чудно, защото това растение е истински феномен, когато става дума за цъфтеж. Малко са летните цветя, които цъфтят толкова обилно, в такова разнообразие и за толкова дълго време, но и не изискват особени грижи. Понякога ентусиазмът за цъфтеж на това красиво растение, родом от Южна Африка, внезапно намалява в хода на сезона. Експертите от Pelargonium for Europe (PfE) посочват възможните причини за това и дават съвети как да възвърнем най-добрата форма на привидно "мързеливото" мушкато.

Съвет 1: Отстранете повехналите цветове

Отстраняването на изсъхналите цветове е истински стимул за по-силен цъфтеж, тъй като предотвратява влагането на енергия в образуването на семена. Мушкатите предпочитат да инвестират спестената енергия в производството на нови цветове. Съществуват самопочистващи се сортове мушкато за тези, които не обичат да откъсват цветчетата. На практика те сами се освобождават от увехналите цветове и трябва да отстранявате на ръка само изсъхналите листа.

Вижте още: Пълно ръководство как да отглеждате мушкато

Съвет 2: Подхранвайте в подходящо време

Ако растението има само няколко цъфнали цвята, това може да се дължи на недостиг на хранителни вещества. Мушкатите са „лакоми“ и имат високи изисквания към хранителните вещества. Ако при засаждането не сте използвали тор с бавно освобождаване, резервите в компоста за саксии ще се изчерпят след четири до шест седмици и трябва да започнете да подхранвате. За да наторявате, веднъж седмично смесвайте течен тор за цъфтящи растения с вода или поставяйте торови пръчици в почвата. Те са достатъчни за около два до три месеца.

Съвет 3: Позиция спрямо слънцето

Мушкатите са светлолюбиви цъфтящи растения. Колкото повече слънце получават, толкова по-обилни са цветовете им. Затова нашите експерти препоръчват да проверите мястото, ако цъфтежът започне да намалява. Все още ли получават достатъчно светлина? Особено в близост до бързорастящи храсти или треви, дадено слънчево място може да се превърне в сенчесто в рамките на няколко седмици. В такъв случай просто преместете мушкатото на по-слънчево място.

Вижте още: 6 причини листата на мушкатото да пожълтяват и какво да направите

Съвет 4: Осигурете достатъчно място

Мушкатите растат бързо. За целта те се нуждаят от достатъчно пространство. Четири до пет литра почва на растение са необходими, за да се развиват правилно. Ако е по-малко, способността им да цъфтят страда. Ако мястото е станало твърде малко за вашите растения, единственото решение е пресаждането. Ориентировъчно: балконско сандъче с размери 60 x 20 cm може да побере максимум три мушкати, а с размер 100 cm - четири до пет растения. Саксията за едно мушкато трябва да е с диаметър 20-25 см и да е висока поне 18 см. Съвет: Редуването на каскадно и зонално мушкато в сандъчето дава на растенията повече пространство за свободно развитие.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама