Как да се отървете от мушичките от домашните растения


Как да се отървете от мушичките от домашните растения
Снимка: iStock

Имате ли малки черни мухички, живеещи в пръста или витаещи около домашните ви растения?  Това са гъбни комари от сем. Mycetophilidae, известни също като гъбни мухи и мухи сциариди. Може да ги сбъркате за плодови мухички, но са различи. Те са предимно безвредни – възрастните комари причиняват малка или никаква вреда на растенията, но могат да станат неприятни в дома. Техните малки ларви, подобни на червеи, живеят в горните 5-8 см почва, където се хранят с гъбички и корени на растения. Здравите стайни растения обикновено понасят това незначително увреждане на корените, но ларвите могат да навредят на разсад или слаби растения.

Как да се отървем от гъбните комари

Да се ​​отървете от тях е по-лесно, отколкото си мислите. Просто като поливате по-рядко и използвате чакълен мулч, можете да прекъснете жизнения цикъл на гъбните комари и да спрете размножаването им в домашните растения.

Вижте още: 4 стайни растения, които премахват въглеродния окис от дома

Стъпка 1: Поливайте по-рядко

Ларвите на гъбните комари се нуждаят от влажен компост, за да живеят, тъй като там виреят  гъбички, с които се хранят ларвите. Просто като оставите пръста да изсъхне между поливанията, ще намалите значително популацията на гъбните комари.

Стъпка 2: Използвайте чакълен мулч

Повечето налични в търговската мрежа компости са стерилизирани, така че не съдържат ларви на гъбични комари. Ако покриете повърхността на компоста с мулч с дебелина 1 см от чакъл, пясък или декоративни стъклени камъчета, това ще попречи на мухите от домашни растения да снасят яйцата си. Избягвайте използването на домашно приготвен градински компост на закрито, тъй като това може да бъде източник на гъбични комари.

Стъпка 3: Естествени средства

  • Канела: Поръсете повърхността на почвата със смляна канела, която има инсектицидни свойства
  • Чесън: Счукани скилидки чесън, поставени в почвата, отблъскват насекомите.
  • Горчица: Разтвор от суха горчица (1 супена лъжица на литър вода) е ефективен срещу ларвите на мушици.

Вижте още: 4 растения от тропическите гори, идеални за отглеждане в баня

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама