Как да се отървете от миризмата на плесен в мазето ви


Как да се отървете от миризмата на плесен в мазето ви
Снимка: iStock

Мазетата са известни с миризмата на плесен. Това е вярно, независимо дали имате напълно завършено мазе, покрито с килим и мебели, или използвате това пространство повече като място за съхранение.

Миризмата на мухъл в мазетата обикновено се причинява от мухъл, плесен или бактерии, които виреят във влажната среда, която е често срещана в мазетата. С това казано, най-добрият курс на действие е да контролирате влажността, да премахнете праха, мръсотията или спорите на мухъл и да осигурите адекватна вентилация.

За щастие, има някои ежедневни стъпки, които можете да предприемете, за да се отървете от тази миризма на мухъл в мазето ви.

Започнете с цялостно почистване

Извършването на пълно почистване на вашето мазе е стъпка номер едно. Отделянето на време за това ви подтиква да проверите всяко кътче и пролука за натрупване на вода, плесен или мухъл. 

Дълбоко дезинфекциране

Когато мухълът расте, той освобождава газове, наричани микробни летливи органични съединения, които са отговорни за неприятната миризма, която често се свързва с мухъла.

Ако този аромат присъства, това е доста добър индикатор за проблем с мухъл в мазето. Правилното справяне с плесента, растяща в мазето, ще помогне за премахването на тази миризма.

Трябва да определите източника(ите) на мухъла и плесента, като носите правилните лични предпазни средства. Това минимизира вашето излагане, намалява риска от разпространение и гарантира, че наистина убивате мухъла. Разтворът на белина (равни части белина и вода) може да се справи с повечето видове мухъл, както и търговските средства за отстраняване на мухъл. Уверете се, че сте почистили старателно всички твърди повърхности, изхвърлете и сменете порести повърхности - като килим, гипсокартон, таванни плочки и изолация - които имат растеж на мухъл.

Вижте още: Бабини трикове как да се справите с влагата у дома

Инвестирайте във влагоабсорбатор

Тъй като миризмата на плесен в мазето се появява от излишната влага във въздуха, закупуването на влагоабсорбатор може да помогне много. Размерът му ще зависи от размера на помещението. Имайте предвид, че ще трябва да се уверите, че изсушителят е поставен централно в мазето, за да осигурите адекватно покритие на района.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама